A nemrég elfogadott új hírközlési törvény rendeleteinél az előkészítéssel és észrevételek feldolgozásával kapcsolatos munkát jogi tanácsadó cégek segítik, megbízás alapján -- áll Stumpf István kancelláriaminiszter két MSZP-s képviselő kérdésére adott válaszában. Podolák György és Molnár Gyula a külső tanácsadók gazdasági függetlenségére kért garanciát, amit a válasz szerint biztosít, hogy a vállalkozóknak nincs tartós kapcsolata az ágazat egyes érdekcsoportjaival. Úgy tudjuk, a képviselők gyanúja szerint a megbízott cégek egyelőre szerződés nélkül dolgoznak. A munkadíj a tanácsadói órabérek ismeretében aligha lehet 9 millió forint alatt, így a képviselők közvetve a közbeszerzési eljárás esetleges mellőzését firtatják.
A miniszter nem nevezi meg az érintett társaságokat. A rendeletalkotás egyeztetéséhez közel álló, lapunknak nyilatkozó forrás szerint fő koordinátornak az Ormós Ügyvédi Iroda számít, a cég lapzártánkig nem tudott válaszolni kérdéseinkre. Információnk szerint egyes rendeletek előzetes egyeztetésében közreműködik az Entel Kft. is. Arra a kérdésre, hogy dolgoznak-e az ügyben, Huszty Gábor ügyvezető igazgató azt válaszolta, hogy nem kötöttek ilyen értelmű szerződést.
A hírközlési törvényhez várhatóan 35-40 új jogszabály fűződik majd, a munkatervben elsőbbséget élveznek azok a rendeletek, melyek a piacnyitáshoz kapcsolódnak, és a szolgáltatók felkészüléséhez több idő szükséges.