Az aláírási ceremónián jelen volt George Robertson NATO-főtitkár, Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a megállapodás létrejöttében segédkező Francois Léotard francia, valamint James Pardew amerikai megbízott. Robertson szerint a fejlemény lehetővé teszi az ország számára, hogy bekapcsolódjon az európai történelem fő áramába.
Egyidejűleg Észak-Macedóniában a kormánycsapatok vasárnap bejelentett egyoldalú tűzszünete ellenére változatlanul dörögtek a fegyverek, bár egy albán UCK-parancsnok úgy nyilatkozott az AFP-nek, hogy elfogadják a megállapodást (ha nem is részesei annak), és felszólította a NATO-t, hogy 48 órán belül vonuljon be az országba.
A békemegállapodás szövegét hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, de az MTI hírügynökségi jelentések alapján úgy tudja, a lényege az, hogy átalakítják az alkotmányt, átszervezik a rendőrséget, és megteremtik az albán kisebbség hivatalos nyelvhasználati lehetőségét. Az alkotmányból törlik azt a kitételt, amely a többségi szláv népet minősíti államalkotónak. Arányos képviseletet biztosítanak a nemzetiségieknek az alkotmánybíróságban, az állami adminisztrációban és a rendőrségben. A parlamentben kialakítják a "kettős többség" rendszerét, melynek révén a nemzeti kisebbségek képviselői megakadályozhatják, hogy akaratuk ellenére népüket érintő törvények szülessenek. Egyenlő státust kap a görögkeleti, a mohamedán és a katolikus vallás.