Részletesen elemezve az adatokat, kitűnik, hogy az év első hat hónapjában az előirányzott bruttó áfabefizetéseknek 54, a visszaigényléseknek pedig 54,7 százaléka teljesült, ez egyben azt is jelenti, hogy mindkét index meghaladja a bázis tavalyi első fél év 44, illetve 45,3 százalékos teljesítményét. Király László György, az APEH Bács-Kiskun megyei igazgatója a Világgazdaságnak úgy értékelte: érezhető az exportélénkülés jelentős gyorsulása -- ezt igazolja például az, hogy az adóhivatal által visszautalt bruttó áfa 27,5 százalékkal több volt, mint 2000 első hat hónapjában. Ha nettó módon számolunk -- tehát az összes befizetést összevetjük a visszautalt pénzekkel --, akkor Bács-Kiskunban az év első felében 2,6 milliárd forint általános forgalmi adót kaptak vissza a cégek.
Abban, hogy ez így alakult, fontos tétel a saját vállalkozásban elvégzett beruházás, amely 2001-ben a tavalyinak a háromszorosára emelkedett. Számításba kell venni továbbá a tárgyi eszközállomány növekedését is -- ez 41,6 százalékos gyarapodást mutat a 2000-ben regisztrált értékhez képest.
Személyi jövedelemadóból Bács-Kiskunban az év első felében 25,4 milliárd forint folyt be, ez a szám 21,2 százalékkal meghaladja a bázisidőszakét. Az összes szja-befizetés egyharmadát a kiemelt adóalanyi kör teljesítette. A jogi személyiségű gazdálkodók a bruttó befizetésekből 56,1, a költségvetési szervek pedig 29,6 százalékkal részesedtek.
A társadalombiztosítási bevételek 2001 első felében 16,1 százalékkal növekedtek tavalyhoz képest: ezen belül a kiemelt adózók a tb-bevételek csaknem 30 százalékát adták.
Társasági adóból -- leszámítva a visszafizetéseket -- 2,1 milliárd forint folyt be az első fél évben. Fehér Andrea sajtófőnök ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a forint rendkívüli mértékű megerősödése már most érezteti hatását, és várható, hogy éves szinten a befizetések alulmúlják a tervezettet. Ennek az az oka, hogy sok az exportáló, márpedig ők ugyanazért a teljesítményért hiába kapnak ugyanannyi valutát, ha egyszer ennek a valutának a forintban kifejezett értéke kevesebb. Számos kiemelt adóalanynál heti 6-8 millió forint a bevételkiesés -- nyilván ennek arányában csökken a nyereség is, ami után fizetni kell a társasági adót.