Magyar gazdaság

Zágráb lefaragja a jóléti kiadásokat

A horvát kormány a jóléti kiadások megkurtításával igyekszik újabb lépést tenni a makrogazdasági konszolidáció útján. A szigorítással a címzett járandóságoknak az utóbbi években megfigyelhető burjánzását szeretnék megállítani, illetve visszafordítani.

Az államháztartás egyensúlyát a kedvezményes nyugdíjak, a bőkezű egészségbiztosítás és a kettő menedzselésére fenntartott hatalmas apparátus egyaránt veszélyeztetik. A jóléti kiadások összességükben a GDP 27 százalékára rúgnak, ami jóval több, mint a többi, felzárkózónak minősített gazdaság esetében -- mondja egy a Reuters által idézett zágrábi kormánytisztviselő. Az állami költségvetés e tételeken kívül is jelentősen bővült, főleg az 1991--95-ös függetlenségi háború következtében, így az utóbbi években immár a harcok áldozatainak, veteránoknak, illetve korábbi állami tisztviselőknek kellett egyre nagyobb összegű támogatásokat kifizetni, ami súlyos tehertételt jelentett az egész versenyszféra számára.
Mivel politikailag különösen kényes beavatkozásról van szó, ezért a kormányon lévő balközép formáció hatalomba kerülése -- lényegében másfél éve -- egyfolytában halogatta a kezdőlépés megtételét. A szándékot a mostani szabadságolások idején jelentették be, hogy a nyár után újra összeülő parlament az első teendői között tudjon foglalkozni a kérdéssel.
A megszorításoknak különleges aktualitást ad, hogy küszöbönáll a Nemzetközi Valutaalappal kötött, 250 millió dolláros készenléti hitel feltételeinek felülvizsgálata. Az IMF korábban visszatérően sürgette a meglehetősen nagy -- az idén a GDP 5,3 százalékára előirányzott, de várhatóan 6 százalékot is megközelítő -- költségvetési hiány lefaragását.
A legutóbbi kormányülésen elfogadott terv szerint 10 százalékkal kellene csökkenteni a kedvezményes nyugdíjakat, emellett összeállítanának egy szabálygyűjteményt a szociális juttatásokban meglévő párhuzamosságok felszámolására.

A horvát kormány a jóléti kiadások megkurtításával igyekszik újabb lépést tenni a makrogazdasági konszolidáció útján. A szigorítással a címzett járandóságoknak az utóbbi években megfigyelhető burjánzását szeretnék megállítani, illetve visszafordítani. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek