A Gazdasági Minisztériumban (GM) a napokban készült el az utazásszervező és -közvetítő tevékenységet szabályozó kormányrendelet legfrissebb módosítása. Ez több ponton is tartalmaz könnyítéseket az utazási irodák számára. A tervezett változások szakmailag elfogadhatók a biztosítóknak is -- minősítette a javaslatot egy biztosítási szakember --, és az utasok biztonságán sem esik csorba. Minderről tegnap tárgyalt a parlament idegenforgalmi bizottsága.
A GM elképzelései szerint -- szemben a mostani egyéves biztosítási időszakkal -- a jövőben lehetőség lesz arra, hogy az utaztatók fél évre kössék meg a biztosítást. Szakértők szerint ezzel csökken a kockázat, ami maga után vonja a biztosítási díjak árának csökkenését is. Ezt egyébként korábban már az utazási szakma is szorgalmazta. Változik az az időszak is, amire igazolni kell a biztosítékot. Jelenleg ugyanis november 1-je és a következő év október 31-e közötti 12 hónapra kell bemutatni a dokumentumokat. A jövőben ez az időszak a naptári évhez igazodik.
A tervek szerint a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy a vagyoni biztosíték meglétét a jelenleg érvényes három forma kombinálásával is igazolni lehet. Jelenleg ugyanis a bankgarancia, a biztosítótársasággal megkötött biztosítási szerződés és a banknál elkülönítetten kezelt készpénz -- pénzbeni letét -- közül lehet választani. A jövőben e három forma együttes alkalmazására is mód lesz.
Jelenleg az utaztatók a külföldi programok, a belföldi szálláshely értékesítéséből, valamint egyes külföldi utak bizományosi értékesítéséből származó nettó árbevétel után 12, illetve 20 százalék vagyoni biztosítékot kötelesek igazolni. Ez a jövőben úgy változik, hogy az IATA-repülőjegyárak értékesítésének nettó árbevétele után -- miután ezek a jegyek már biztosítva vannak -- nem kell letenni a vagyoni biztosítékot.
A GM korábban úgy tervezte, hogy az utasok teljes körű biztosítására kidolgoz egy úgynevezett inszolvenciatörvényt, amit azonban a biztosítók szakmailag nem tartottak elfogadhatónak. Időközben a GM módosította álláspontját, s inkább a kormányrendelet pontosításával kíván megfelelni az elvárásoknak.