E korrekció nélkül -- szakértők szerint -- az idei mustok jelentős részéből még asztali minőségű bor sem állítható elő, illetve a gazdák csak a törvény megszegésével készíthetnek eladható borokat.
Farkas Sándor fideszes bizottsági elnök és Font Sándor (MDF) személyes felelőssége, hogy a grémium nem kérte a bortörvény módosítását kivételes és sürgős eljárás keretében -- állítja Karakas János szocialista képviselő. Szerinte a borágazat helyzetét elemző, múlt keddi bizottsági ülésen olyan álláspont alakult ki, amelynek értelmében a bizottságnak rendkívüli jogszabályi változtatást kellett volna kezdeményeznie.
Megdöbbentőnek tartja és kikéri magának a rá vonatkozó "súlyos csúsztatást" Font Sándor. Lapunk kérdésére elmondta: a bizottság hatpárti kéréssel nem őt, hanem Farkas Sándort bízta meg, hogy az ügyben egyeztessen a kormánnyal. Farkas szerint ugyanakkor a testület semmilyen törvénymódosításra vonatkozó döntést nem hozott. Leszögezte: a szocialisták e témából politikai kérdést csinálnak, miközben a minőségi gondokat egy hosszadalmas parlamenti jogszabályi korrekcióval nem lehetne orvosolni. A kormány és az FVM törvénymódosítás nélkül is megteszi a megfelelő borágazati intézkedéseket -- tette hozzá.
Más információink szerint az agrárpiaci tárcaközi bizottság tegnap egyetértett azzal, hogy a kormány (vagy az agrártárca) csaknem 1,4 milliárd forint többlettámogatást nyújtson a borlepárláshoz, a szőlősűrítmény-készítéshez és a minőségi borok közraktározásához. Valamennyi beavatkozással a tízéves rekordnak számító, 812 ezer tonnás szőlőtermés elhelyezését könnyítenék. A piaci szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ugyanakkor szubvenciót kér a mustexporthoz is, amely további 180 milliós kiadást jelentene. Font -- aki a borpiaci intézkedéseket előkészítő kormányzati bizottság vezetői tisztjét tölti be -- súlyos tévedéseknek nevezte a kiviteli dotációt elutasító FVM-es indoklásokat. Információink szerint az ügyben Vonza András agrárminiszter dönt.
Mint ismert, a most tervezett támogatások nem vonatkoznának a tokaji borvidékre, mivel az ottani túltermelési gondok enyhítése érdekében fideszes képviselők külön lobbiztak a kormánynál. Az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Rt. 2,5 milliárd forintot kaphat -- az ÁPV közreműködésével -- a zárszámadási törvény elfogadása után. Az intézkedés előkészítésekor az ágazati szakmai szervezetekkel semmilyen hivatalos egyeztetést nem folytattak.