A világ tőzsdéin tapasztalható árfolyamzuhanás -- részben -- akár az új bizonytalansági tényezők "beárazását" is jelentheti, a látványos kamatcsökkentések azonban arra utalnak, hogy a gazdaságpolitika irányítói is félnek a globális recessziótól.
A piaci szakértők között egyre határozottabb az a vélemény, hogy az amerikai gazdaság a tragédiától függetlenül is "lejtmenetben" van. Ezt erősítette meg a Fed bézs könyve is, amelynek súlyos megállapításai miatt gazdaságélénkítő csomagtervet tervez az amerikai kormányzat.
A szenátus bankügyi bizottságában történő meghallgatásakor Alan Greenspan Fed-elnök úgy nyilatkozott: csak rövid távon ható károkat okozott az amerikai gazdaságnak a terrortámadás. Az Economist Intelligence Unit (EIU) úgy véli, a lassulás az idén az egész világra kiterjed. Amennyiben a 2,4 százalékos növekedési prognózis teljesül, az 1974-es válság óta nem tapasztalt lassulás valósul meg.
Más téma is foglalkoztatja a szakembereket: a gazdasági döntéshozók a korábbinál nagyobb elszántságot mutatnak a Tobin-adó bevezetésével kapcsolatban. A héten több EU-s pénzügyminiszter is kifejezte szándékát, hogy készüljön megvalósíthatósági tanulmány a spekulatív tőke hektikus mozgását lassítani kívánó adó bevezetéséről.
A magyar gazdasággal foglalkozó elemzők szintén a gazdasági lendület csökkenésének kérdésével vannak elfoglalva. A Reuters által megkérdezett szakértők jelentősen mérsékelték a GDP-növekedésre vonatkozó várakozásaikat. (A részletes Reuters-prognózis holnapi számunkban lesz olvasható.) Ezzel áll összhangban az Ecostat 4,3 százalékos prognózisa is.
A héten megjelent adatok mindenesetre csupa jó hírről számoltak be. A júliusi folyó fizetési mérleg még a rendkívül jó előzetes számoknál is kedvezőbben alakult. A hiány mértéke alulmúlja a tavalyi időarányost. 2000-ben 1,6 milliárd eurós volt az egész éves deficit, az idén azonban 2 milliárd körüli negatív szaldót vár a piac. Ehhez jelentős romlásra lenne szükség, amit a szakértők a világgazdasági környezet romlása, illetve az expanzív költségvetési politika miatt tartanak valószínűnek.
Úgy tűnik, hogy az építőipart elkerüli a lassulás, hiszen május óta kimagasló dinamikát produkál. A lakásépítések által húzott ágazat éppen akkor gyorsult látványosan, amikor jó néhány ipari területen gyakorlatilag megállt a növekedés.