A Biztonsági Tanács tagjai zárt ajtók mögött egyhangúlag határoztak úgy, hogy "fölmelegítik" a testület tavaly december 19-i, 1333-as számú határozatát. Ez megszigorította a tálib rezsim ellen hozott szankciókat azután, hogy az USA-ban vádat emeltek Bin Laden ellen az ország afrikai nagykövetségei ellen elkövetett 1998-as merényletek miatt. A határozat arra szólította föl a tálibokat, hogy vessenek véget az ellenőrzésük alatt álló területen minden terroristatevékenységnek, zárják le a kiképzőtáborokat, és adják ki Bin Ladent. A BT-tagok most e határozat "haladéktalan és feltétel nélküli" teljesítésére szólítottak föl.
Az a pakisztáni küldöttség, amely ugyanerről próbálta meggyőzni a tálib vezetőket, dolgavégezetlenül tért vissza Iszlámábádba. Mohammad Omar molla, a tálibok szellemi vezetője azt közölte a közvetítőkkel, hogy a súra, a mohamedán papok nagytanácsa dönti majd el, kiadják-e Bin Ladent. A nagytanács egyelőre nem döntött, a több száz papi személy ma folytatja a tanácskozást.
Ülésüket megnyitva Omar megismételte azt a követelést, hogy az USA szolgáltasson bizonyítékokat Bin Laden bűnösségéről. Állítása szerint a szaúdi nem állhatott az USA-ban múlt héten elkövetett merényletek hátterében, mert nem voltak sem kommunikációs kapcsolatai, sem forrásai a megszervezésükhöz. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint a bizonyítékok kiszolgáltatása problémákat okozhat, minthogy meg kell védeni a hírszerzés forrásait.
A George Bush amerikai elnök által meghirdetett "háború a terrorizmus ellen" egyelőre titokban alakul -- írja a Reuters. Föl fogják benne használni a gazdasági és a diplomáciai stratégiát, nyitva tartják a katonai opciót is, ami a fedett műveletektől a szabályos hadjáratig mindenre kiterjedhet. A Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó utasítást kapott, hogy csatlakozzék a Perzsa (Arab)-öbölben tartozkodó két másik anyahajóhoz. A brit hírügynökség úgy tudja, hogy Washington mindenképpen katonai támaszpontokat igényel Pakisztántól szárazföldi megtorló akciók lebonyolítása céljából; az iszlámábádi amerikai nagykövetség ellentételezésként átfogó segélyprogramot helyezett kilátásba. A titkos katonai terv részeként Washington pénzügyi forrásaiktól is el akarja vágni a terroristahálózatokat.
Jacques Chirac francia államfő felajánlott francia csapatokat a várható hadműveletek céljára, de -- közölte Washingtonban Bush elnökkel -- csak a NATO-partnerekkel folytatott széles körű konzultáció és egyeztetés után; tisztázni kell a beavatkozás pontos céljait és feltételeit -- mondta. Míg a francia elnök szerint a "háború" alkalmatlan kifejezés, addig Joseph Ralston tábornok, a NATO főparancsnoka Bécsben arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs hadművelet halálos áldozatok nélkül.