BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkezdődtek a NATO-projektek

A magyar hadiipar a következő esztendőkben a korábbinál több pénzhez juthat, amitől javulhat a rendkívül kritikus állapotban lévő több mint félszáz ágazati társaság helyzete -- hangzott el pénteken a Kecelen tartott hadiipari konferencián. Örvendetes lenne, ha a hazai cégek közül mind több nyerne a legfejlettebb technológiai színvonalat képviselő pályázatokon -- mondta Kőhalmy Alfréd államtitkár, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke.

Ezt mindenképpen előmozdíthatja a közelmúltban másodjára közzétett felhívás a NATO-beszállítói cím elnyerésére, amely feltétele annak, hogy a szövetség tagállamaiban végrehajtott vásárlásokba be lehessen kapcsolódni. A 161 cégnek 2000-ben odaítélt minősített címet követően további 60-65 magyar társaság kaphatja meg a legszigorúbb ellenőrzés után elnyerhető bizonyítványt a most jelentkezett 115 vállalat közül -- tudatta Bese Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatalának vezérigazgatója. Hazai szakemberek azonban nem táplálnak túlzott illúziót a magyar cégek nagyszámú NATO-beli üzletei iránt. Egyelőre inkább valamely nagy hadiipari társaság beszállítójaként, alvállalkozójaként számíthatnak sikerre.
Egyébként Magyarországon is elindulnak azok a fejlesztések, amelyek részben szövetségi pénzből valósulnak meg, és amelyekre tendert kell kiírni. A kecskeméti repülőtér 2,2 milliárd forint értékű projektje az első a NATO biztonsági beruházási programja keretében Magyarországon tervezett munkákból. A következő hat évben a tavaly összeállított csomagok keretében 65 milliárd forint értékben végeznek el fejlesztéseket négy nagy területen. A szövetségi érdeknek elismert beruházásokhoz -- változó hányadban -- saját erővel kell az országnak hozzájárulnia.
A négy képességfejlesztő csomag értékének közel a felét a kecskeméti, pápai és a Ferihegy I. repteret érintő projektek teszik ki. A 34 részből álló beruházás összértéke 30 milliárd forint, amelyből 15 százalék a hazai hányad. A fejlesztések célja az, hogy minősített helyzetben az ország fogadni tudja a szövetség csapatait; ennek érdekében a repülőgépek leszállásához és tárolásához-kiszolgálásához szükséges munkákat végzik el. A 13 milliárdos kecskeméti program tavasszal folytatódik (Ferihegyen 5, Pápán 12 milliárdért fejlesztenek majd).
Ugyancsak már jóváhagyott csomag keretében 5,6 milliárdért (600 milliós magyar részaránnyal) teszik képessé a magyar légvédelem csatlakozását a szövetség integrált hálózatához. Már zajlik a három darab nagy teljesítményű háromdimenziós digitális lokátor beszerzésének tendere, a várhatóan 80-100 millió dollár értékű beruházásra érkezett ajánlatokat NATO-ügynökség értékeli.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.