A vállalások összefüggnek azzal, hogy az Európai Bizottság még júliusban javasolta, 2002. január 1-jétől töröljék el a vízumkényszert a román állampolgárokkal szemben -- írta az EUbusiness. A tizenötök belügyminiszterei decemberben dönthetnek a kérdésben.
Románia azt is vállalta a dokumentumban, hogy 2003 végéig hivatásos állományúvá alakítja határrendészeti szervét, valamint befejezi a számítógépes információs rendszer kiépítését.
Az ország az igazságügy területén nem kér átmeneti időszakot, hanem vállalja, hogy az EU-csatlakozás időpontjára e téren összhangba hozza szabályozását a közösségi joganyaggal. Ennek keretében Románia többek között a személyes adatok védelméről szóló törvény és a szervezett bűnözés elleni jogszabályok elfogadása mellett kötelezte el magát. A nemzeti drogellenes stratégia megalkotása 2002-re várható. Ez megteremti az alapot a kábítószeres ügyek felderítését végző nyomozók továbbképzéséhez és a nemzeti drogellenes laboratórium eszközparkjának kialakításához. A jövő évben nemzeti kapcsolattartó kijelölésével intézményesül az együttműködés Románia és az Európai Drogfigyelő Központ között.