A különleges felhatalmazással lehetőséget kap az elnök, hogy megszüntesse a valutatanács "currency board" néven ismert és tíz éven keresztül fenntartott pénzügyi rendszert, és felszámolja a pezónak a dollárral szembeni kötött, 1:1 arányú árfolyamát. A lépés megtétele - a CNN által idézett szakértői becslések szerint - legalább 30 százalékos deklarált leértékelést jelentene, arról azonban találgatások sincsenek, hogy az egyszer szabadjára engedett devalválódásnak hol lesz vége. A pezó jegyzésének "szabályozott" és "irányított" csökkentése már a hét végén elindított egy áremelési hullámot, mert a kereskedők a jövőbeni drágább beszerzések fedezetére elkezdtek tartalékokat képezni. Számos kritikus terméknél, például gyógyszereknél a nagykereskedők visszatartották az árut, ami oda vezetett, hogy hiány volt olyan létfontosságú medicinákból, mint az inzulin és a szervátültetéses készítmények.

Az intézkedések - amelyek egyes kommentátorok szerint a 80-as évek gazdaságirányítási módszereihez való visszatérést jelentenek - számos beavatkozási lehetőséget nyitnak a kormány számára. Rögzítheti például a kabinet az alapvető termékek és szolgáltatások (energiahordozók, távközlési díjak, gyógyszerek) árait, ennek kivédésére máris kampányt kezdtek a kilencvenes évek nagy privatizációi nyomán jelentős beruházásokat foganatosító nemzetközi vállalatok. Egy további felhatalmazás szerint többszintűvé tehető a valutaárfolyam-rendszer, ennek részeként például rögzíthető lesz az exportra alkalmazandó kurzus. Ez utóbbi lépéssel a tartalékokat szeretnék mielőbb felduzzasztani, kérdés azonban, hogy a diktált árfolyam milyen mértékben fogja visszavetni a kivitelt. A kormány várhatóan nyújt bizonyos védelmet a dollárban eladósodott, de pezójövedelmű magánszemélyek és kisebb vállalatok számára, mégpedig azáltal, hogy maximum 100 ezer dolláros adósság törlesztésére később is 1:1 arányban váltják a pezó ellenében az USA-valutát. A BBC szerint a kormány felhatalmazást kap egy az elbocsátásokra vonatkozó 180 napos moratórium kimondására.

Argentína új gazdasági minisztere, Jorge Remes Lenicov a Reuters szerint felvette a kapcsolatot az IMF-fel. Az intézmény második számú vezetőjével, Anne Kruegerrel folytatott telefonbeszélgetéséről minden tájékoztatást megtagadtak.