Az Ifjúsági és Sportminisztérium által felkért szakértők két hónapon belül elkészítik a Népstadion megújítására vonatkozó szakmai tervezetet - nyilatkozott mindenesetre Deutsch Tamás. A tárca vezetője lapunknak elmondta: az még nem dőlt el, hogy a meglévő létesítmény felújítása vagy a bontás, tehát egy teljesen új stadion felépítése bizonyul-e indokoltnak. A miniszter szerint az új - vagy "csak" megújult - stadionnak legkésőbb 2007 végére el kell készülnie, amennyiben Magyarország nyeri el a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát. Ennél is szűkebb a határidő, ha a 2005-ös szabadtéri atlétikai világbajnokság házigazdája is hazánk lehetne.

A létesítmény építésére nemzetközi tervpályázatot írnánk ki - közölte Deutsch Tamás. A nyilvánvalóan több tíz- (egyes számítások szerint akár száz-) milliárdos nagyságrendű beruházás kapcsán a miniszter egyértelműnek nevezte, hogy az döntő részben állami pénzekből valósulhatna meg. Az ISM-ben ugyanakkor számolnak a magántőke lehető legnagyobb arányú részvételével, sőt: az elképzelések között szerepel annak bevonása a majdani létesítmény működtetésébe is.

A Népstadion megújításáról az elvi döntés már a Budapest Sportcsarnok újjáépítéséről született tervek véglegesítésekor megszületett. Az ISM már 1999 őszén arról számolt be, hogy az év végére el kell készülnie a Népstadion teljes átalakításáról szóló megvalósíthatósági tanulmánynak (VG, 1999. október 8.). Már ekkor szerepelt a változatok között a létesítmény teljes lebontása és újjáépítése is. Ez ideig azonban nyolcmilliárdos költségvetéssel csak az ülőhelyek egy részének rekonstrukciója, a sajtóhelyek megújítása és a lelátó bizonyos hányadának befedése történt meg. Az aréna újjáépítése nemcsak az elöregedett építőanyagok miatt indokolt, hanem azért is, mert az érvényes előírások miatt nem alkalmas arra, hogy nagyobb szabású nemzetközi sportesemények - köztük labdarúgó-mérkőzések - helyszíne legyen.