Az energiatakarékossági program pályázatainál általában a beruházási összeg 30 százalékáig biztosítottak vissza nem térítendő támogatást, de pályázati célonként különböző mértékű a felső korlát. A legtöbb pályázat a lakossági energiamegtakarítás területére érkezett be, a leggyorsabban az energiatakarékos szemlélet kialakítását célzó keret merült ki. Ez nem meglepő, hiszen a tavalyelőtti pályázati ciklusban ugyancsak az ilyen típusú támogatásokra nyújtották be a legtöbb igényt.

A program megújuló energiaforrások támogatási pályázati felhívására beérkezett és elfogadott ajánlatok, valamint a környezetvédelmi alap célelőirányzat levegőtisztasági tenderére benyújtott és támogatásban részesített, nagyobb méretű napkollektoros rendszerek megvalósítása alapján - az előzetes adatok szerint - 2001-ben mintegy négy százalékkal emelkedett a napkollektorok által termelt hőenergia. A biomassza-hasznosítás növekedése főleg a fafeldolgozó üzemek területén - technológia-korszerűsítéssel kiegészítve - indult meg.
A megújuló energiaforrások bővítésének elősegítésére indított pályázaton 350 millió forint vissza nem térítendő támogatás állt 2001-ben rendelkezésre. Tavaly december 22-ig 226 pályázat érkezett be, 358,61 millió forint támogatási igénnyel. Ebből a tárcaközi bizottság már 185-öt megítélt, 259 millió forint értékben. Még több mint 40 ajánlat vár elbírálásra. Az elmúlt évben elfogadott pályázatok várhatóan 2002-ben jelennek meg a megtakarítási és megújuló energiaforrások hasznosítása növekedési oldalán. A szaktárcától kapott tájékoztatás szerint a 2002. évi megújuló energiaforrásokra kiírt pályázatok iránt is nagy az érdeklődés.