Az első negyedévben 1173 közbeszerzési eljárás fejeződött be, ebből 132 eredménytelenül - derül ki a Perfekt csoporthoz tartozó Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. elemzéséből. Az eredményes közbeszerzésekben összesen 185,3 milliárd forintról döntöttek, ez eljárásonként 182 millió forintos átlagot jelent - mondta Tunyogi László ügyvezető igazgató. Prognózisa szerint, ha folytatódik ez a tendencia, akkor év végére a közbeszerzések értéke elérheti a 750-800 milliárdot (tavaly mintegy 600 milliárd forint volt), de a közpénzek nyilvánosabb, átláthatóbb elköltésével ez akár ezermilliárdra is nőhet.

A vizsgált időszakban ajánlatot 531 szervezet kért, átlagosan 2,21-ot, átlagosan 349 millió forint értékben. Egy eljárásban 327 ajánlatkérő volt érintett, az összérték 44,6 milliárd forintot tett ki. Az ajánlatkérők száma már az első negyedévben elérte a 2001. évi felét. Azaz a kiírónkénti átlag a tavalyi 62 százalékára csökkent.

Az első negyedévi adatok szerint a legtöbb ajánlatot (22) a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kérte, második 21-gyel a Magyar Turizmus Rt., tőle eggyel marad le a harmadik, a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatala. Az ajánlatkérések értékét tekintve közel 25,8 milliárd forint összértékkel utcahosszal vezet a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI). Második a MÁV Rt. Anyaggazdálkodási és Külkereskedelmi Hivatala (mintegy 8,6 milliárd forint), harmadik közel hatmilliárddal a MÁV Rt.

Ezen időszakban a B. Braun Medical Kft. nyerte a legtöbb eljárást (31-et), második 22-vel a Johnson & Johnson Kft., ezt a Humantrade Kft. követi 14-gyel. Az elmúlt évekhez hasonlóan a tenderek darabszáma szerinti toplistára ezúttal is zömmel a gyógyszer-kereskedelemmel kapcsolatos társaságok kerültek. A január-márciusi érték szerinti rangsort a Mol Rt. vezeti közel 7,5 milliárd forinttal, második a Herosz Építőipari Rt. 6,1 milliárddal. (MK)