Mivel a tévé-üzembentartási díjak 1 százaléka jelenti az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) működésének egyik pénzügyi alapját, a médiatestület működése is veszélybe kerülhet az adójelleggel beszedett központi forrás megszüntetésével, illetve eljelentéktelenítésével. Ráadásul az ORTT másik forrását jelentő műsor-szolgáltatói díjak bevétele is foghíjas: felügyelőbizottságának megállapítása szerint a Műsorszórási Alap jelenleg 1,38 milliárd forintos hiánnyal küzd.

Az alap bevételeinek egy részét az ORTT-nek a közszolgálati média támogatásába kellene visszaforgatnia, így a közszolgálati médiumok a tévédíj mellett működésük egy másik forrásának kiesésével is számolhatnak. A tévédíjnak az MSZP első száz napos programjában szereplő eltörlése évente mintegy 20 milliárd forint kiesést jelent. Megvonása különösen végzetes lehet a Magyar Televízó Rt. (MTV) működésére: tavaly a cég felhalmozódott köztartozásait engedte el a parlament, ezzel együtt 15 milliárd forintos többletforráshoz jutott az MTV. Úgy tudjuk, a köztévéhez az idén is már többmilliárd forint közpénz csorgott, ám a társaság veszteséggel számol.

A tévédíjról mindazonáltal még csak politikai síkon folyik a szó. A kieső összegek pótlásáról még nincs konkrét javaslat. Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője szerint kérdés, vajon meg kell-e maradnia mindhárom közszolgálati tévécsatornának. Elemzők szerint az MSZP és a SZDSZ koalíciós megállapodásában is helyet kell kapjon a közmédiumok helyzetének kezelése.

Finanszírozása mellett szolgáltatásai is kiélezték az MTV helyzetét. Választási műsorpolitikája miattt az MSZP szerint Mendreczky Károlynak - aki információink szerint tavaly őszszel a munka törvénykönyvében foglaltaknál több jogosultságot biztosító, négy évre szóló menedzserszerződést kötött - azonnal le kellene mondania elnöki tisztéről. Bár az MTV elnökét lapzártánkig nem sikerült elérnünk, úgy tudjuk, Mendreczky "bebetonozva" érezheti magát, mivel ? mint kérdésünkre Kovács György, az ORTT főigazgatója megerősítette - leváltásához az ORTT-nek a pártok által delegált elnökségi tagjai mellett a civil szervezetek képviselőivel kiegészített nagykuratóriumának kétharmados egyetértése kell. Más kérdés, mennyit ér ez a biztonság, ha a tévédíjak radikális csökkentésével nemcsak az M 1, hanem például az ORTT finanszírozása is bizonytalanná válik. (AJ)

Munkatársunktól