A fővárosi MSZP- és SZDSZ-frakció véleménykülönbsége miatt nem fogadta el a 2002-es költségvetés módosítását a közgyűlés, így a tavalyi több mint 58 milliárd forintos pénzmaradványt sem tudták "behelyezni" az idei büdzsébe. Emiatt a közeljövőben rendkívüli közgyűlést kell összehívni. A vita egy 350 millió forintos villamospálya-felújítási javaslaton robbant ki, amit az MSZP támogatott, az SZDSZ nem.

Nem épülhet toronyház Budapesten. A fővárosi közgyűlés hosszas jogi vita után megszületett tegnapi döntése alapján a fővárosban maximum 55 méter magas ház építését engedélyezik, csak néhány speciális esetben lehet ennél magasabb egy új épület.

Az elfogadott rendelet három övezetet határoz meg: kiemelten védett övezet, a budai oldalon a belső és a hegyvidéki zóna, a pesti oldalon a Nagykörút által körbezárt városmag. Itt nem építhető 30 métert meghaladó épület. A védett övezet a pesti oldalon a Nagykörút és a Hungária körút közötti terület. A város külső része átmeneti zóna, ahol elképzelhető 55 méter magas épület. (VG)