A várható kormányváltás ellenére a gyógyszergyártók egyesületei azt várják, hogy a tavaly kötött hároméves megállapodás alapján stabil és kiszámítható rendszerben folytatódjanak az ártárgyalások. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a megállapodásban rögzített ütemezéshez tartja magát, s arra számít, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítmények új ára július 1-jétől lép hatályba - mondta lapunknak Székely Krisztina elnök. A gyártók ragaszkodnak a szerződés által biztosított, átlagosan 5 százalékos áremelési lehetőséghez. A kormánymegállapodás alapján a tervezett infláció 70 százalékával emelhető a medicinák termelői ára, a tervezettől eltérő inflációhatást utólag korrigálják.

A pártok programjában az kapott hangsúlyt, hogy a lakossági gyógyszerterhek ne növekedjenek, arról nem beszéltek, hogy a gyógyszerek termelői ára ne változzon, közölte Fekete Tibor, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) szóvivője. A lakosság gyógyszerkiadását nemcsak az új és drágább orvoságok piacra kerülése, a tb-támogatás stagnálása, csökkentése is befolyásolja. Helyes lenne, ha az évről évre alacsonyan tervezett tb-gyógyszerkasszát végre reális mértékűre növelnék, s ne utólag, a zárszámadáskor pótolnák ki azt a hiányzó több tíz milliárd forinttal. Ez oldhatná a felek feszültségét a gyógyszerártárgyalásokon. A hazai cégek betartják a kormánnyal kötött megállapodást, és készülnek a júliusi áremelésre.

Az OEP hétfőn kezdte kiosztani a gyógyszerártárgyalásokhoz szükséges információkat tartalmazó flopikat a cégeknek. Összesen 166 gyártó jelezte tárgyalási szándékát, s mintegy hétszázféle - 100 innovatív és 90 generikus hatóanyagot tartalmazó - orvosság kerülhet fel júliustól a tb-listára. Az új készítmények között vannak új szív- és érrendszeri, valamint bizonyos típusú mozgásszervi betegségek gyógyszerei is.

A sikeres ártárgyalások érdekében a gyártók készek együttműködni a hatóságokkal, de hiányolnak néhány, számukra fontos információt, mondta Székely. Nem derült ki, hogy a kiemelten (100, 90 és 70 százalékkal) támogatott gyógyszercsoportban milyen készítmények találhatók, és nem világos, kik a versenytársak. Továbbra is transzparens, diszkriminációtól mentes ártárgyalást várnak - közölte.

A szóbeli tárgyalásokra az ütemezés szerint május 10-31. között kerül sor. (NTE)

Munkatársunktól