A Fotex KC-Veszprém férfi kézilabdacsapata ugyan vesztett a Bajnokok Ligája (BL) döntőjében, ám a klub teljesítménye így is kimagasló: legutóbb húsz évvel ezelőtt játszhatott magyar csapat a legrangosabb európai kupa fináléjában. A német Magdeburg együttese a visszavágón 30-25 arányban bizonyult jobbnak, így összesítésben diadalmaskodott. Ennek ellenére a döntő résztvevői egyaránt 60-60 ezer eurót kaptak az Európai Kézilabda-szövetségtől (EHF). Az EHF a 2001/2002. évi kupaidénytől díjazza először a tizenhatos mezőny klubjait. A fináléig masírozó férfiegyüttesek összesen 118 ezer eurót, azaz 28,4 millió forintot kerestek.

Hajnal Csaba, a Fotex KCV ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a klub következő BL-szereplése a finálé elvesztése miatt a magyar bajnokságban dől el. A vetélytársak finanszírozási hátterével "lehetetlen felvenni a versenyt". Hajnal Csaba úgy tudja, Európa élcsapatai 700-800 millió forintnak megfelelő éves költségvetésből gazdálkodnak, amely háromszorosa a magyar topcsapat büdzséjének. A Magdeburg csak a jegyértékesítésekből több mint 40 millió forintnyi bevételhez jut.

Az idén már biztos, hogy az FTC kézilabdás lányai számára is megtérül a döntős szereplés, hiszen a kiharcolt május 11-i BL-fináléval 82,5 ezer eurót, azaz 19,8 millió forintot kasszíroznak. Az előző szezonban az elődöntőig jutó Herz-FTC még semmiféle pénzjutalmat nem kapott, sőt, több mint tízmillió forintos pluszkiadást is elkönyvelhetett. Hogy a labdarúgáshoz képest mennyivel kisebb a kézilabda üzleti értéke, azt bizonyítja a futball BL-ben szereplő csapatok díjazása: már az előselejtezők során több millió svájci frankot kasszírozhatnak a klubok, a 32 közé jutással pedig automatikusan 2,5 millió svájci frank, azaz 410 millió forint jár. (SK)