Az MSZP és az SZDSZ vezetői csütörtökön tartanák a koalíciós együttműködés kidolgozásával kapcsolatos megbeszélésük második, hivatalos tárgyalási fordulóját. Úgy tudjuk, a két párt addig elsősorban azt igyekszik felmérni, milyen gazdasági mozgástere lehet az új kormánynak hosszabb távon, s ezt követően kerülhet sor a munkacsoportokban a pártok egyes szakterületekre vonatkozó programjainak öszszehangolására. Információink szerint egy - elsősorban a gazdasági aspektusokra összpontosító - kormányprogramvázlatot az MSZP már át is küldött az SZDSZ vezetőinek, ez képezheti a további megbeszélések alapját. A szabad demokraták ügyvivői testülete (üt) tegnap tárgyalt a kormányzati struktúrára vonatkozó elképzelésekről, már az MSZP-től eddig "informális csatornákon" érkezett tervek fényében. Az SZDSZ elfogadhatónak tartja, hogy továbbra is működjön egy sportminisztérium, illetve hogy külön maradjon az oktatási és a kulturális tárca. Utóbbiak valamelyikére feltehetően igényt is tartanának. Lapunk úgy értesült, hogy a szocialisták továbbra is úgy gondolják, három tárcát kellene juttatni koalíciós partnerüknek. Egy gazdaságit, egy "jövővel foglalkozót" (informatika, tudomány) és a környezetvédelmit. A gazdasági tárcával kapcsolatban azonban egyelőre jelentős a nézetkülönbség: míg az SZDSZ egy csúcsminisztériumot képzel el, "költségvetési kifizetőhellyé" lefokozva a Pénzügyminisztériumot (PM), addig a szocialisták fordítva, "tervhivatalként" működtetnék a gazdasági tárcát, s minden jelentős hatáskört a PM-ben tartanának. Lapunk úgy tudja, a kormányzati struktúra kidolgozásáról Medgyessy Péter és Kuncze Gábor személyesen tárgyal majd.

A koalíciós megállapodás feltételeiről a szocialisták május 12-i kongresszusa dönt. A szocialista politikusok tájékoztatása szerint az új alapszabály értelmében a kongresszus megelőzi a koalíciókötést, "rugalmas" feltételeket rögzít majd, többek között azt, hogy "az MSZP törekedjen arra: programja minél nagyobb arányban érvényesüljön a koalíciós kormányzás alatt".

A választások hivatalos végeredményének ismerete nélkül az MSZP és az SZDSZ vezetői óvakodnak mindenféle, a leendő koalícióval és az új parlamenttel kapcsolatos kijelentések megtételétől. Változtathat a helyzeten, hogy a köztársasági elnök csütörtökre meghívta a parlamenti pártok elnökeit. A Mádl Ferenc által kezdeményezett összejövetelen a résztvevők a parlament alakuló üléséről, az annak előkészítésével kapcsolatos teendőkről váltanak szót. Az alakuló ülés lehetséges időpontja május 17-e, ezt megelőzően május 7-én kezdődhetnek meg a frakciók között a parlamenti tisztségekről, bizottsági struktúráról szóló megbeszélések. Ezen "összejövetelre" feltehetőleg már a leendő - noha még nem minden esetben megválasztott - frakcióvezetők érkeznek. Lapunk információi szerint az MSZP frakciója jövő hétfőn tartja az első ülését, s nem kizárt, hogy már itt frakcióvezetőt választ. A párt elnöksége ma tárgyal arról a kérdésről, hogy kit javasoljon a képviselőcsoport élére. Egyes hírek szerint többes jelöléssel él a testület, ám a legesélyesebbnek Lendvai Ildikó pártalelnököt tartják. Az SZDSZ képviselőcsoportja csütörtökön tartja első ülését, ám a várakozások szerint itt még nem választja meg vezetőit.

Munkatársainktól