A labdarúgó-stadionok rekonstrukciója már korábban is akadozott, a kormányváltás után azonban könnyen lehet, hogy alapvetően módosul a 38 stadiont érintő, összességében 20,1 milliárd forintos beruházás. Míg eddig főként a közbeszerzési eljárások lassították a programot, most a politika szabhat új irányt a felújításoknak. László Csaba, az MSZP pénzügyminiszter-jelöltje egyelőre nem kívánta ismertetni az ezzel kapcsolatos terveket.

Szakemberek úgy vélik, az új stadionok építésének szükségessége nem politikai kérdés, a romos helyszínek újjáépítése halaszthatatlan. A Stadion Invest (SI) Rt. felmérései alapján a sportlétesítmények 80 százalékának műszaki állapota életveszélyes.

Egyes vélemények szerint a felújítás további ütemét megváltoztathatja a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére benyújtott magyar pályázat. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) stockholmi ülésén tegnap mutatták be a magyar pályázatot. Szabó Imre, az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának szocialista elnöke a Világgazdaságnak elmondta: a kandidálás eredményétől függ, mi lesz, de az Eb-helyszínekként feltüntetett városok stadionjainak felújítási tervét mindenképp újra kell gondolni. Nehéz elképzelni, hogy az Eb-helyszínként is megjelölt Kaposváron például az esemény után is elegendő fizetőképes kereslet állna rendelkezésre - fejtegette a politikus.

Az SI Rt. vezetői azt mondják, a tavaly novemberben átadott UTE-stadion mellett 13 aréna (a győri, a székesfehérvári, a kispesti, a dorogi, a BKV Előre, a celldömölki, a monori, a pápai, a kaposvári, a dunaújvárosi, a kecskeméti, a nyíregyházi, a soproni) többségében még az idén elvégzik a főbb átépítéseket, ám az eredeti programban 38 pálya felújítása szerepelt. Az állam 2001 és 2003 között 12,7 milliárd forintot különített el új arénákra. A program szerint az önkormányzatok és más tulajdonosok 5,7 milliárd forinttal támogatnák a terveket, és 1,7 milliárdos vállalkozói forrással is számoltak.

A 2002-es költségvetési keretben elkülönített összegek a kivitelezők rendelkezésére állnak, ám a 2003-as projekteket az új kabinet elvben leállíthatja - nyilatkozta lapunknak Dékány Imre. Az SI Rt. gazdasági igazgatója elmondta azt is: az állami költségvállalással arányosan finanszírozzák az önkormányzatok is a programot, vagyis a 2001-es és a 2002-es 4-4 milliárd forintos költségvetési forrás mellett további 4 milliárd forint önkormányzati támogatás használható fel.

Simon Krisztián