Budapesten már élesben is működik az állami hivatalokat öszszekötő új távközlési gerinchálózat. A négy év alatt mintegy 20 milliárd forintba kerülő beruházás első szakaszát Stumpf István kancelláriaminiszter avatta fel. Az elektronikus kormányzati gerinchálózat (ekg) a kormányzati hivatalok közötti gyors és biztonságos informatikai-távközlési összeköttetést biztosítja, így kulcsfontosságú része az elektronikus kormányzattal kapcsolatos elképzeléseknek.

A költségvetésből elkülönített 20 milliárd forint döntő részét a négyéves projekt első felében használják fel. Az öszszeg az országos kiépítés mellett fedezi az amortizációt, az üzemeltetést és az érintett távközlési cégeknek fizetett díjakat is. Mivel az országban több, kereskedelmi alapon működő, egymással versenyző távközlési gerinchálózat is van, a kormányzat nem fektetett külön optikai kábeleket, hanem ezek részeinek bérlésével hozza létre saját hálóját. A cégeknek fizetett díjak az ekg költségveté-sének mintegy felét adják.

Az ekg vidéki szakaszainak átadását május végére, illetve júniusra ígéri a hivatalon belül működő informatikai kormánybiztosság. A fővárosi hálózat az intézmények között másodpercenként 155 megabitnyi adat átvitelére képes, a vidéket öszszekapcsoló négy gyűrű kapacitása pedig 622 megabit lesz. A hálózathoz a kormányrendeletek szerint mintegy 1600 hivatalnak kell csatlakoznia, ezen kívül összesen 500 állami szerv négy úgynevezett virtuális magánhálózatot hoz létre. Ezek szintén egységesen kapcsolódnak majd az országos hálózathoz, de a gyakorlatban külön működnek majd. A rendszer felügyeletét a Kopint-Datorg Rt. látja el. (TZ)

Munkatársunktól