A vasárnapi dubai győzelmével 43 ezer amerikai dollárt, 12 millió forintot kasszírozó sakknagymester, Lékó Péter keresetét ugyan a Grand Slam-tornákon a legjobb 32 közé jutással zsebre tehetik a teniszezők, a sakkozók díjazása és az úgynevezett leülési honoráriumuk, vagyis meghívási díjaik folyamatosan emelkednek. A topkategóriás játékosok - egyes értesülések szerint - jellemzően 50 ezer dollár fölötti díjazásért foglalják el helyüket. A júliusi dortmundi Grand Prix győztese pedig a félmillió dolláros díjalappal induló világbajnokságra hívhatja ki a címvédő Vlagyimir Kramnyikot. A szervezők Dortmundba várják a most diadalmas Lékó Pétert is.

A pénzdíjazások mellett dinamikusan növekszik a vállalatok által a sakkozók szponzorálására fordított támogatás is. Elsősorban az informatikai piac vezetői és a számítástechnikai cégek próbálják meg ismertségüket erősíteni azzal, hogy sakknagymestereket ültetnek asztalhoz - nyilatkozta a Világgazdaságnak Kállai Gábor. A Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója szerint ezek a vállalatok felismerték, hogy az internetes játékok közül nagy népszerűségnek örvendő táblajáték jelentősen emelheti cégük ismertségi mutatóit. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) két soron következő Világkupája (Vk) közül az április végén rendezendő prágai versenyt a holland milliomos, Bessel Kok támogatja, aki egyben a cseh Telekom vezérigazgató-helyettese is, a májusi moszkvai Vk-t pedig a londoni Einstein Club szponzorálja.

Az élsakkozók ma már általában teljesen átlátható szerződéses viszonyban állnak klubjaikkal. Ismeretes: egy-egy mester több csapat tagja is lehet. Az utazásokkal járó nagy anyagi terhek miatt sokan közülük óraadásra is kényszerülnek: az USA-ban 50-100 dollárért, Nyugat-Európában 25-50 euróért, hazánkban akár 3-5 ezer forintért is ad egy-egy órát a nagymester.

A sakk ismertségének kifejezetten jót tesz a kapcsolat az informatikai cégekkel, hiszen világszerte milliók hívnak ki a világhálón különböző programokat egy-egy sakkpartira - mondta Kállai Gábor. (Az IBM 1997-es Deep Blue nevű játéka - amikor az "lemosta az asztalról" Kaszparovot - pillanatok alatt világhírnévre tett szert.) A FIDE interneten meghirdetett versenyein pedig még a világbajnoki mérkőzésekre is kvalifikálni tudják magukat a profi szintű hobbisakkozók.

Simon Krisztián