Egyhangúlag támogatta a parlament egészségügyi bizottsága tegnap a költségvetési törvény módosítására tett törvényjavaslatot, elfogadásával szeptembertől 30 milliárd forinttal nő az egészségügyben dolgozók bértömege - jelentette ki Vojnik Mária, a testület szocialista elnöke. A gyógyszerkassza bővítésére 46 milliárdot, a gyógyító-megelőző ellátásokra pedig 50 milliárddal többet szánnak az előirányzottnál.

Major Mária, a szaktárca megbízott helyettes államtitkára elmondta, hogy a közalkalmazotti státusban lévő egészségügyiek mellett az egyházi és alapítványi kórházakban, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) szerződésben lévő vállalkozó házi- és fogorvosi szolgálatokban dolgozóknak is jár az átlagosan 50 százalékos béremelés, amit a biztosító csatornáin juttatnak el a számukra. Mivel az OEP - a teljesítményfinanszírozás szabályai szerint - egy összegben utalja a bért és a dologi kiadásokat az intézményeknek, felhívják a vezetők figyelmét, hogy a pénzt kizárólag a béremelésekre fordíthatják. Az intézményi szintű, speciális végrehajtásra kormányrendelet készül.

Szikszainé Bérczes Anna, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője arról biztosította az ellenzéki képviselőket, hogy az 550 ezer közalkalmazott béremelésére szánt 92 milliárd forintos csomag szükség szerint növelhető.

Gógl Árpád (Fidesz) nem látja biztosítottnak a központi orvosgyakornokok (rezidensek) sorsát. Arra ugyan kedvező választ kapott, hogy a háromezer gyakornok is jogosult a béremelésre, ám a rezidensképzés kétéves időtartamának meghosszabbítására és annak költségvetési forrásigényére az egészségügyi bizottság mellett megalakult albizottság ezután készít javaslatot. Horváth Zsolt fideszes képviselő fontosnak tartja a béremelés technikájának pontos kidolgozását s a dolgozói létszám felmérését. Utalt az egészségügyiek három évvel ezelőtti, 15 milliárd forintos bérkiegészítésére, ami a létszám és a forrásigény nem kellő felmérése miatt hónapokig tartó vitát váltott ki az ágazatban. Kárpáti Zsuzsa (MSZP) azonban megnyugtatónak tartja a törvényjavaslatot, mert az szerinte pontosan szabályozza, hogy a közalkalmazottként dolgozók béremelést, az OEP-pel szerződésben lévő egészségügyiek pedig keresetnövelésre fordítandó támogatást kapnak. Az OEP pedig az alap-, a járóbeteg- és a fekvőbeteg-szakellátás kasszái szerinti bontásban, egyszeri juttatásként utalja át annak fedezetét az intézményeknek.

Munkatársainktól