Nagy-Britanniában és Svédországban vélhetően jövőre tartják majd meg az euró átvételéről döntő népszavazást. Míg a britek többsége még mindig a font megtartását támogatja, addig Svédországban már az euró hívei vannak többségben. A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint ugyan ma már a dánok is igent mondanának a közös valutára, Bertel Haarder Európa-ügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a 2000. évi referendum kudarca után a népszavazást még legalább négy évig nem ismétlik meg.

Nagy-Britanniában a referendum kiírását a Gordon Brown pénzügyminiszter által az euró átvételének lehetséges hatásait felmérő gazdasági tesztek kiértékelése előzi majd meg. A májusi adatok szerint az euró átvételét csak 29 százalékban támogató és 56 százalékban ellenző britek meggyőzését bizonyára nem segíti majd, hogy Rupert Murdoch sajtómágnás - mint azt a Financial Timesnak elmondta - a közös pénz elvetésére biztató üzenet közvetítését várja majd a tulajdonában lévő brit újságoktól.

Svédországban jelenleg az emberek 56 százaléka szavazna igennel, 41 százaléka pedig nemmel az euróra. Göran Persson miniszterelnök egyelőre tartózkodik a referendum időpontjának kijelölésétől.

VG-összefoglaló