A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények a Vladimír Spidla jelenlegi miniszterelnök-helyettes vezette szociáldemokraták támogatottságát 30 százalékosra becslik, Václav Klaus egykori kormányfő polgári demokratái pedig mintegy 28 százaléknyi szavazatra számíthatnak. A választási kampány legfőbb eleme mindegyik párt esetében az erős gazdasági teljesítményre vonatkozó, bizonytalan ígéretek hangoztatása volt.

Megfigyelők méltatják Milos Zeman miniszterelnök leköszönő szociáldemokrata kormányának eredményeit a piaci reformok területén, hozzátéve, hogy azokat miniszterelnöksége idején Klausnak nem sikerült végrehajtaniuk - írja a Reuters. Zeman nevéhez fűződik a cseh bankszektor privatizációja, amely nagyban hozzájárult az EU-átlagot jóval meghaladó és 1996 óta a leggyorsabb ütemű, 3,6 százalékos tavalyi gazdasági növekedéshez. Elemzők azt is kiemelik, hogy Klaus alkalmankénti EU-ellenes retorikájával szemben békülékeny hangot megütő Zemannak köszönhetően Csehország visszakerült a csatlakozásra váró országok élmezőnyébe.

A piacokat a választások kapcsán azonban elsősorban a CEZ áramszolgáltató sorsa foglalkoztatja. A 68 százalékban állami tulajdonú vállalat privatizációját az év elején függesztették fel, mert az ajánlatok alatta maradtak a kormány 200 milliárd koronás (2,6 milliárd dollár) célkitűzésének - emlékeztet a Financial Times. A kabinet ezt követően úgy döntött, hogy az ország elektromos hálózatának 66 százalékáért cserébe a CEZ eladja részesedését mind a nyolc áramelosztó cégben. Megfigyelők elképzelhetőnek tartják, hogy jobbközép választási győzelem esetén az új kormány megpróbálja majd módosítani, vagy megakadályozni az üzletet.

A választás utáni időszakra marad a 24 darab Jas-39 Gripen típusú vadászgép megvásárlásáról szóló döntés, miután a képviselőház csütörtökön nem fogadta el azt a kormányjavaslatot, hogy a gépvásárlást a privatizációs bevételekből finanszírozzák. A vadászgépvásárlást csak a szociáldemokraták támogatták egyértelműen, míg a többi parlamenti pártban csak néhány támogató akadt. A jobboldal többsége elutasítja s feleslegesnek tartja jelenleg a vadászgépek megvásárlását - írja az MTI.

A csehországi választások érdekessége, hogy most első ízben a külföldön élő cseh állampolgárok is szavazhatnak. A lehetőséggel - a követségeken leadott regisztrációk alapján - mindössze 2960 fő kíván élni.

VG-összeállítás