Felemás előírásokat léptetett életbe az EU a génkezelt élelmiszerek beviteléről, a csomagolóanyagok újrahasznosítására vonatkozó rendelkezés sorsa pedig továbbra is bizonytalan. A nagy ipari balesetek megelőzését célzó szabályozás szigorításában viszont történt előrehaladás a környezetvédelmi miniszterek múlt heti ülésén.

A génkezelt élelmiszerek bevitelére vonatkozó, csütörtökön életbe léptetett rendelkezéstől az amerikai szállítók eredetileg azt remélték, hogy egyértelműen hatályon kívül helyezi az új eljárásokkal előállított élelmiszerek bevitelére három évvel ezelőtt elrendelt korlátozást - emlékeztet a Reuters. Az optimizmus azonban korainak bizonyult, mert a jogszabály valójában megerősíti a bevitel engedélyezésére és a termékek bevizsgálására tíz évvel ezelőtt elrendelt szabályozást. Ezen túlmenően új címkézési és követhetőségi előírások is felbukkantak, amelyek szerint bármely génkezelt terméknél meg kell teremteni az azonosíthatóságot, egészen az eredeti termelőig visszamenőleg.

A címkézési és visszakövetési rendszer startjáig több tagállam - Franciaország, Belgium, Ausztria, Görögország, Olaszország, Dánia és Luxemburg - továbbra is fenntartja a tilalmat. Közülük az utóbbi négy különösen radikális álláspontot képvisel, mert azt követeli, hogy az azonosítás olyan, "feldolgozottabb" termékekre is megoldható legyen, mint a tej és a tojás, ha ezek előállításához génkezelt takarmányt használtak fel. Az EU környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström mindenesetre sürgeti a moratórium végleges és teljes feloldását, mert tart a tilalomhoz kapcsolódó transzatlanti kereskedelmi vita elmérgesedésétől. Az amerikai kereskedelmi főmegbízott szóvivője újra a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal ellentétesnek minősítette az európai korlátozásokat.

A csomagolóanyagok újrafeldolgozásáról szóló direktívát illetően a környezetvédelmi miniszterek az EurActiv szerint olyan döntésre jutottak, hogy a szigorúbb normák életbe léptetését el kell halasztani 2008. december 31-ig, a reciklálandó hányad minimumát pedig 55 százalékban kell megállapítani. Az Európai Parlament ezzel szemben legalább 65 százalékos minimumot kötne ki, mégpedig már 2005 végétől kezdve.

A nagy ipari balesetek megelőzését célzó - Seveso II nevű - direktíva megszigorításáról politikai egyezségre jutottak a miniszterek, az új változat szövegét december elején hagyják jóvá. A veszélyes anyagok kezelésére vonatkozó, szigorúbb jogszabályt a jövőben további szektorokra is kiterjesztik, hogy megelőzzenek olyan katasztrófákat, mint például a tiszai ciánszennyezés, a hollandiai petárdaüzem leégése vagy a toulouse-i vegyiüzem-robbanás.