Nemzeti erővonalak mentén való összetűzéshez vezetett az Európai Bizottságban a vállalatfelvásárlási szabályok módosítására vonatkozó előterjesztés e heti vitája. Günter Verheugen és Michaele Schreyer, a testület német tagjai a francia Pascal Lamyval együtt a javaslat ellen szavaztak, a belga Philippe Busquin pedig a Financial

Times értesülése szerint tartózkodott; emiatt csak többségi szavazással tudták a - hagyományosan egyhangúlag döntő - biztosok útjára bocsátani a több mint egy évtizede készülő, rendkívüli horderejű dokumentumot.

A német biztosok azért "feledkeztek meg" a brüsszeli testület tagjaiként tőlük elvárt nemzeti pártatlanságról, mert a Frits Bolkestein belső piaci biztos által jegyzett tervezet alapvető ponton sérti a legnagyobb uniós gazdaság vállalatainak érdekeit. Míg ugyanis az európai piacok egységesítése jegyében a felvásárlások útjában álló legtöbb akadály megszűnne, a több szavazatra jogosító részvények főként Skandináviában széles körben elterjedt rendszere továbbra is fennmaradna. Ez a berlini aggodalmak szerint hátrányos helyzetbe hozná az ilyen rendszert nem alkalmazó tagállamok cégeit.

A bizottság korábbi ilyen témájú javaslata tavaly éppen a németek ellenállása miatt futott zátonyra az Európai Parlamentben - emlékeztet az EUobserver. Erre most is jó esély van, hiszen a német EP-képviselők máris hangot adtak határozott ellenkezésüknek. Bolkestein ugyanakkor optimista: szerinte van esély arra, hogy a parlament egyes aggályait figyelembe vevő új változatot mind a strasbourgi testület, mind pedig a tagállamok elfogadják az eredetileg kitűzött 2005-ös határidőre.