Finnország az eurózóna legtöbb gazdaságánál gyorsabban kilábalhat a recesszió közeli állapotból: a 2001-es 0,7, majd a tavalyi 1,6 százalékos GDP-növekedés után az idén és jövőre 3 százalék feletti értékek várhatók - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb országjelentésében. A rövid távú kilátások azonban az anyag szerint nagymértékben függenek az exportdinamika fennmaradásától.

A párizsi székhelyű szervezet felhívja Helsinki figyelmét arra, hogy a népesség gyors öregedésére való tekintettel középtávon államháztartási többletet kell felhalmoznia. Az idén várható deficit után a finn kormánynak tartania kell magát azon tervéhez, miszerint középtávon évi 1,5-2 százalékos GDP-arányos szufficitet halmoz fel. Erre azért van szükség, hogy kezelni lehessen a következő évtizedekben várhatóan jelentősen növekvő fiskális terheket - idézi az ajánlást a Reuters.

A többletet az elemzés szerint nem adóemelések, hanem a kiadások visszafogása révén kell elérni.

A kiadáscsökkentés az OECD országjelentése szerint a bérterhek lefaragására is lehetőséget adhat, ami a munkanélküliség jelenleg igen magas szintjére is jótékony hatással lehet. Az adócsökkentés és a munkanélküliség ügye egyébként a márciusi parlamenti választásokat megelőző kampányban is kiemelt helyet kap.