Várhatóan még az év vége előtt megkezdődnek az ország keleti és nyugati régiójába tervezett új büntetés-végrehajtási (bv) intézetek építési munkálatai. Az új börtönök létrehozásának költségei létesítményenként elérhetik a 9-10 milliárd forintot, amelynek előteremtését az Igazságügyi Minisztérium (IM) magántőke bevonásával tervezi. Mint Bárándy Péter igazságügy-miniszter a bv-szervezet tegnapi évértékelő értekezletét követő sajtótájékoztatón elmondta: a börtönökben tapasztalható zsúfoltság csökkentése érdekében a tavaly elfogadott fejlesztési programnak megfelelően két, egyenként 700-700 férőhelyes új intézet épülne az ország keleti, illetve nyugati régiójában.

A központi költségvetés nem biztosít támogatást a fejlesztésekre, így az IM magántőke bevonásával tervezi a beruházások finanszírozását. A tárca szakértői jelenleg két konstrukciót vizsgálnak. Az első szerint a beruházásokat hitelből finanszíroznák, míg a másik variáció értelmében a börtönök magántőkéből épülnének meg, s a létesítményeket az állam hosszú távú szerződés keretében venné bérbe, majd a kivitelezési költségek törlesztését követően maradványértéken venné át saját kezelésbe.

Az IM már több potenciális befektetővel tárgyalásokat kezdett, emellett a tervezett beruházások finanszírozásához szükséges állami garanciavállalásra vonatkozó előterjesztést is benyújtotta a Pénzügyminisztériumnak. Amennyiben a pénzügyi tárca rábólint az állami garanciavállalásra, sor kerülhet a kivitelezői pályázatok kiírására - fejtette ki Bárándy Péter. Az új bv-intézetek építésének költségességére jellemző, hogy - zöldmezős beruházás esetén - az egy fogvatartottra jutó építési költség eléri a 11 millió forintot, így a számítások szerint a tervezett új létesítmények egyenként 9-10 milliárdba kerül majd. (NIG)