A bizottság számításai szerint ha a bővítés most valósulna meg, akkor az EU jelenleg 64 százalékos foglalkoztatási rátája tíz új tag esetén 62,6, tizenkét új tag esetén pedig 62,4 százalékra csökkenne. Az unió versenyképességének erősítését célzó liszszaboni stratégia értelmében 2005-re 67, 2010-re pedig 70 százalékra kellene emelni a foglalkoztatás szintjét. Az egy főre jutó GDP egy 25 tagú EU-ban 13, míg 27 taggal számolva 18 százalékkal maradna el a mostanitól - írja a Rapid.

A brüsszeli testület a foglalkoztatás bővítésének nehézségeire utalva emlékeztet arra, hogy a gazdasági növekedés üteme mostanában nyomott, és bár folytatódik a munkahelyteremtés, a munkanélküliség is nőni kezdett.

A foglalkoztatási ráta pedig még viszonylag kedvező gazdasági feltételek között, 2-3 százalékos növekedés mellett is csak egy-két százalékponttal emelkedik évente. A bizottsági tanulmány a foglalkoztatási és emberi erőforrás politikát is felvázoló nemzeti fejlesztési tervük elkészítésében szeretné segíteni a jelölteket.

A jelentés szerint a gazdasági és társadalmi fejlődés előfeltétele, hogy a munkaképes korú lakosság nagy része a munkaerőpiac aktív szereplőjévé váljon. A foglalkoztatás bővítése - a termelékenység növekedésével együtt - a jövedelmek reálkonvergenciájához is elengedhetetlen. A jól működő munkaerőpiacnak a gazdasági szerkezetátalakítást kell segítenie, vagyis azt, hogy az emberek a hanyatló iparágakból a modernek felé mozdulhassanak el.