Több száz, az építőiparban érdekelt vállalkozást érint az idén az APEH ellenőrzése, miután az adóhivatal 2003-as ellenőrzési tervében kiemelt szerepet szán az ingatlanberuházó, -forgalmazó és -hasznosító cégek tevékenységének vizsgálatára. Az adóhivatal területi szervei maguk döntenek a konkrét ellenőrzésekről, de a központi iránymutatás alapján egy-egy nagyobb, már elkészült beruházást kell kiválasztaniuk. Lehetőleg valamennyi, az építkezés kapcsán megrendeléshez jutott cég tevékenységét meg kell vizsgálniuk, így az ellenőrzések a fő kivitelezők mellett a beszállító és az alvállalkozó cégekre is kiterjednek majd.

Az adóhivatal szakértői a területükön végrehajtott legnagyobb értékű ingatlanberuházások közül választanak. A bevásárlóközpontok és lakóparkok építésében közreműködő vállalkozások nagy eséllyel számíthatnak erre.

Az ingatlanszakma kiemelt ellenőrzését indokolja, hogy az ágazat tavalyi élénkülése sok cégnél jelentős bevételgyarapodást eredményezett, s számos, eddig ismeretlen vállalkozás jelent meg a területen. A feketefoglalkoztatás és a fiktív számlák kibocsátása is talán erre az ágazatra jellemző leginkább - fejtette ki Hillay Emese, az APEH ellenőrzési főosztályvezető-helyettese. A vizsgálatok minden adónemre kiterjednek, de a társasági adó és az áfa ellenőrzését kiemelten kezelik, különös tekintettel a költségelszámolások jogosságára, illetve azok időbeli elkönyvelésére. Emellett az APEH revizorai a személyi jövedelemadó és a természetbeni juttatások elszámolását, valamint a cégautóadó fizetését is kiemelten vizsgálják. A nagyobb társaságok esetén az ellenőrzések többsége eleve valamennyi adónemre kiterjedő lesz, míg a kisebb alvállalkozók, vagy beszállítóknál az adóhivatal revizorai várhatóan szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak, s csak akkor indítanak alaposabb vizsgálatot, ha komolyabb szabálytalanságra utaló jeleket találnak.

Az APEH február 14-én tette közzé idei revíziós irányelvét, s a hivatal területi szervei azóta így folytatják ellenőrzéseiket. Az építőipar mellett a személyszállítást végző társaságok, s a költségvetési támogatásokban részesült családi gazdaságok is számíthatnak az adóhivatal kitüntetett figyelmére. Emellett kiemelten kezelik a mezőgazdasági káreseményekkel kapcsolatos támogatások kiutalásának jogosságát és felhasználását, s a nyugta- és számlaadási kötelezettség betartását. Az ellenőrzések egy része - évente az adózók öt százalékára kiterjedően - véletlenszerű kiválasztás alapján történik, de a legtöbb adót befizető háromezer vállalkozást legalább kétévenként ellenőrzik. Ebbe a körbe tavaly 325,5 millió forint feletti adófizetés felett lehetett automatikusan bekerülni.