Három verziót dolgozott ki a termékdíj fizetése alóli mentességre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM), ezek közül választják ki a végleges változatot - derül ki a tárca rendelettervezetéből. Eredetileg 2003-tól azon cégek mentesülnének a termékdíj fizetése alól, amelyek gondoskodnak az általuk forgalomba hozott csomagolóanyagok újrahasznosításáról. A piaci szereplők Öko-Pannon Kht. néven közhasznú szervezetet hoztak létre, amely - tagvállalatai finanszírozásával - 1,6 milliárd forintos ráfordítással az idén egymillió lakosra terjesztené ki a szelektív hulladékgyűjtést.

Bizonytalanságot eredményezett a kormányzati elképzelés, amely - a termékdíjak drasztikus emelésével párhuzamosan - a mentességet élvezők körét korlátozta volna. Eszerint a nem hasznosított hulladékhányad után a kötelező hasznosítási arányokat teljesítő vállalatokat is díjfizetésre kötelezték volna.

Az elképzelést szakmai viták és újabb egyeztetések követték. Ezt tükrözi a tárca honlapján közzétett tervezet is. Az első verzió szerint az érintett cégek a kötelező újrahasznosítási arány elérésekor 80 százalékos mentességet kapnak a díjfizetés alól, ami az ennél nagyobb teljesítési arány esetén növekedhet. Ezt finomítaná az az elképzelés, amely szerint a kötelező hasznosítási arányt teljesítők 2003-ban teljes mentességet élveznének, míg 2004-től az előbbi változat lépne érvénybe. A harmadik variáció szerint a kötelező hasznosítást teljesítők teljes mentességet kapnának. Erdey György, a tárca helyettes államtitkára elmondta: a végleges verziót a további egyeztetéseket követően választják ki.

Nem dőlt el, kit terheljen a reklámhordozó papírok után kivetett termékdíj: a KVM szintén három elképzelés között mérlegel. A reklámhordozó papírok után február 15-ei hatállyal terjesztik ki a díjfizetési kötelezettséget. Heves vitákat váltott ki, hogy a piaci szereplők közül kiket érintene közvetlenül a díjfizetés. Az érintettek tiltakozása ellenére a lehetőségek között szerepel, hogy a nyomdákat terhelje a kötelezettség. A tárca azt is vizsgálja, hogy itt kötelező termékdíj-átvállalást írjanak elő, s így nem a nyomdákat, hanem a reklámhordozók megrendelőit terhelné a díjfizetés. Döntés nincs, az egyeztetések a napokban folytatódnak. A rendelet melléklete azt is pontosítja, mely termékek sorolhatók a reklámhordozó papírok közé. A meghatározott újrahasznosítási arány teljesítése esetén a reklámhordozó papírok kapcsán is mentesség szerezhető, azonban ez csak többéves távlatban jelenthet valós alternatívát az érintetteknek.