Tavaly 8,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene, jóval magasabb ütemben, mint a megelőző két évben. A növekedésben a reálkeresetek gyors emelkedése és a lakosság nagyobb hitelvállalási hajlandósága játszotta a legnagyobb szerepet. Két számjegyű emelkedés volt megfigyelhető az élelmiszer-vásárlás, egyes iparcikkek és a használtcikk-kiskereskedelem körében. Érdekesség, hogy a lakáspiac bővülése nem okozta a bútor- és műszakicikk-eladások látványos felfutását.

A klasszikusan lakossági fogyasztást mérő kiskereskedelmi adatoktól külön kezelt gépjármű-kiskereskedelem még az előző két év gyors növekedéséhez képest is látványosan bővült. Az autóeladások 2002-ben 22 százalékkal haladták meg az előző évi szintet. (Ezen a területen 2000-ben és 2001-ben 10,2, illetve 16,3 százalékos volt a forgalomnövekedés.)

Az elmúlt esztendő első három negyedévében folyamatosan csökkenő tendencia jellemezte a volumenindexet, vagyis mérséklődni látszott a lendület. Az utolsó három hónapban azonban (igaz, kismértékben) újra nőtt a dinamika. Ezt magyarázhatja a bérkiáramlás újabb hulláma, amelyet az 50 százalékos közalkalmazotti illetményemelés jelentett.

Az idei trend egyelőre bizonytalan. A lakossági fogyasztás bővülésének üteme valószínűleg valamelyest mérséklődik, de ennek mértéke nem csupán a jövedelemtől, hanem a fogyasztói hangulattól is függ. (MI)