Az új BT-határozat elfogadtatására irányuló brit-amerikai törekvést az elemzők a hadműveletek előtti "utolsó diplomáciai offenzívaként" értékelik. A tavaly novemberi 1441. számú elsőt követő második határozat az elemzők szerint egyrészt emlékeztetne az első kulcsfontosságú bekezdéseire, másrészt megállapítaná, hogy Irak nem tett eleget az előírásainak. Az egyik szövegváltozat szerint "megsértette" őket, a másik szerint "nem alkalmazkodott" hozzájuk. Az új szöveg a BBC értesülése szerint nem tenne szó szerint említést a katonai akcióról, minthogy a novemberi határozat már kilátásba helyezte a "súlyos következményeket".

Az angolszász szövetségesek március 7-ig szeretnék a határozatot elfogadtatni, de addig biztosítaniuk kell nemcsak a kilenc igen szavazatot, hanem azt is, hogy a másik három állandó BT-tag nem él vétójával. Ennek érdekében Colin Powell amerikai külügyminiszter tegnap Pekinget kereste fel, míg Blair az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt telefonon. A Financial

Times értesülése szerint Kína hajlik arra, hogy tartózkodjék, mivel számára Irak távoli probléma, nem éri meg miatta összeveszni Washingtonnal.

A Blair-Putyin telefonbeszélgetésről nem adtak tájékoztatást, s csak abból sejthető, hogy az orosz elnök kéreti magát, mivel egyik szóvivője kijelentette: az ENSZ-ellenőri tevékenység működőképes, illetve Putyin lóhalálában Bagdadba küldte Jevgenyij Primakov volt kormányfőt és volt titkosszolgálati főnököt, Bagdad régi ismerősét. Jacques Chirac francia elnök a francia ajkú országok párizsi csúcsértekezletén a nem állandó BT-tag Guineát és Kamerunt próbálta a javaslat elutasításáról meggyőzni.