Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint attól függően alkotják meg ebben a parlamenti ciklusban a lobbitörvényt, hogy annak a támogatói, vagy az ellenzői tudják-e jobban képviselni az érdekeiket. Vojnik Mária fontosnak tartaná, ha szabályozott keretek között folyna az érdekérvényesítés - mondta lapunknak a témában tegnap tartott konferencián. Kimondva-kimondatlanul kemény, de jogszabály híján illegális lobbitevékenység folyik az ágazatban - tette hozzá.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője úgy látja: az évi 1200 milliárd forinttal gazdálkodó OEP-nek egyelőre inkább a pénztárosi, s nem a kockázatviselésen alapuló funkciója a domináns. Ám a pályáztatási rendszer előtérbe kerülésével - több szakterületen már az idén - a szakmai és költséghatékonysági szempontok szerint döntenek arról, hogy mely szolgáltatóval kötnek szerződést a betegellátásra - mondta Boncz Imre.

Hamvas József, az egészségügyi tárca gyógyszerügyi főosztályvezetője szerint az egyes orvosi szakmák kollégiumai ma még inkább csak a saját szakterületük betegeiért lobbiznak, például egy-egy gyógyszer tb-támogatásának odaítélésekor. Szerencsésebb lenne a kollégiumok szövetségének megalakí-tása, így az orvosilag lehetséges és a költségvetés által megengedhető elv alapján döntenének a tb pénzének szétosztásakor. (NTE)