Bizonytalan, hogy mikor kerül a Biztonsági Tanács (BT) elé az a második Irak-határozat, amelynek tervezetéről tegnap tettek említést Washingonban és Londonban is. A hírek szerint a szöveget Nagy-Britannia terjesztené a BT elé, és ebben határidőt állítana fel Irak számára leszerelési kooperatív készsége bizonyítására. Ennek egyfajta előzetes tesztjeként értékelhető Hans Blixnek, a világszervezet fegyverzetellenőrei vezetőjének az a követelése, amely Irakot 150 kilométernél nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakétáinak megsemmisítésére szólítja fel.

Washingtoni tisztségviselők kiszivárogtatása szerint a második javaslat tervezetét napokon belül a testület elé terjesztik, más jelentések szerint viszont az Egyesült Államok legalább a jövő hétig vár a dokumentummal, mivel a jelenleginél nagyobb támogatást szeretne köréépíteni. A szöveg ugyanis egyben kinyilvánítaná azt is, hogy Irak megszegte kötelezettségeit, ami alapján az ENSZ jóváhagyhatná a katonai akciót. Azonban mint a Bloomberg írja, a BT tizenöt tagja közül tizenegy jelenleg a fegyverzetellenőrzések folytatását támogatja.

Irak közben egyelőre kitérő választ adott Hans Blix levelére, amelyben az ENSZ által engedélyezettnél nagyobb hatótávolságú Al-Samoud-2 rakétáinak megsemmisítését követelte Bagdadtól. Ennek elmulasztása amerikai értelmezés alapján megsértené a november 8-i BT-határozatot, s ",komoly következményekkel" fenyegetne. Igor Ivanov orosz külügyminiszter közben azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy nyomást gyakorol a fegyverzetellenőrökre, vagy hagyják el Irakot, vagy terjesszenek elő olyan jelentést, amely a katonai akció alapja lehet.

Ari Fleischer fehér házi szóvivő szerint amennyiben a BT nem cselekszik, George Bush elnök akkor is lefegyverzi Huszeint. Az AP által idézett amerikai és brit diplomaták szerint a BT tagjait arra kérik, hogy két-három héten belül döntsenek a második határozatról.