A kamatok némi emelkedésére és a forint erősödésére számít a következő hetekben a GKI Rt. A gazdaságkutató és az Erste Bank együttműködésében készült előrejelzés szerint a forint további erősödésére számító január közepi spekulációs pénzbeáramlás és az erre válaszul született intézkedések tartósan rontják a pénzpiaci folyamatok kiszámíthatóságát. Ez a lakosság és az üzleti szféra számára is megnehezíti a kalkulációt. Az idén szerény, inkább csak a második fél évben érzékelhető élénkülést vár a GKI Rt. A külső egyensúly tovább romlik, a belső valamelyest javul. A világgazdaságban az iraki háborúval kapcsolatos félelmek miatt nő a bizonytalanság, az olaj és az arany ára emelkedik, a tőzsdei indexek esnek, a gazdasági várakozások romlanak. A második fél évre a nemzetközi és ezzel a hazai konjunktúra némi javulása remélhető. A tavalyinál magasabb lehet az ipari termelés és az export dinamikája, miközben az ipari foglalkoztatás - egyes munkaigényes szakágazatok versenyképességének drasztikus romlása miatt - csökkenni fog. Az építőipar növekedési üteme továbbra is gyors lesz, de elmarad a tavalyi csúcstól. Ennek oka az állami beruházások visszaesése. A kiskereskedelmi forgalom az idén is igen dinamikusan, mintegy 7 százalékkal nő, azonban ez is kisebb a tavalyinál.

A behozatal már gyorsabban emelkedik a kivitelnél. Így a külkereskedelmi mérleg hiánya mintegy 1 milliárd euróval romlik. A folyó fizetési mérleg deficitje ennél kevésbé emelkedik, mivel az idegenforgalmi aktívum bizonyára meghaladja a 2002. évi mélypontot.

A bérkiáramlás - főleg a tavalyi emelések áthúzódó hatása miatt - az idén is gyors lesz. A reálkeresetek növekedése várhatóan megközelíti a 8 százalékot, ami a GDP-nél kétszer gyorsabb ütemet jelent. A költségvetési szférában a tavaly őszi béremelések hatására ennél lényegesen nagyobb, a versenyszférában a romló piaci helyzet miatt számottevően kisebb emelkedés valószínű. Az infláció a 2002 végi 4,8 százalékhoz képest az év során kissé emelkedik, éves átlagban azonban valamelyest csökken. Kissé nő a munkanélküliség is - olvasható a GKI előrejelzésében. (VG)