Konszenzus van kialakulóban a kormány és a jegybank között a monetáris politikát illetően - hangoztatta Medgyessy Péter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó konferenciáján. A miniszterelnök szerint a forint évi két-három százalékos felértékelődése még normális, de a 10 százalékos erősödést már károsnak tartja.

A felzárkózást segítő programok abszolút prioritást élveznek. Elsősorban az úthálózat fejlesztése s az informatikai társadalom megalapozása áll a kormány célrendszerének középpontjában. A privatizációs bevételeket kizárólag fejlesztésekre fordítják, a hazai forrásokat az EU támogatásaival lehet bővíteni.

A kormánynak is segítenie kell azokat a vállalkozásokat, amelyek kinőtték a magyar piacot - ecsetelte a vállalkozók előtt. Ez a folyamat megkezdődött az USA-val, az orosz piaccal, de folytatódni fog Kínával és egyéb országokkal is - mondta. (Lapunk értesülései szerint a kormányfő az év második felében Kínába látogat.)

A tegnapi kamarai gazdasági évnyitón megjelent vállalatvezetők lapunknak nyilatkozva kevesellték az új információkat a kormány gazdaságfejlesztési elképzeléseiről. Parragh László, az MKIK elnöke ugyanakkor közölte: eleve nem új bejelentésekre, hanem a programok részleteinek vázolására számított.