Örvendetes, hogy a közismert nehézségek ellenére a VOSZ és az MKIK tagszervezetein kívül az Iposzhoz tartozó ipartestületek azon tagjai, melyek csatlakoztak a hitelkártyaprogramhoz, tavaly december óta igényelhetnek Széchenyi-hitelkártyát - mondta Szűcs György elnök az Iposz tegnapi tájékoztatóján.

A kormány az elmúlt hetekben döntött arról, hogy még ebben az évben ötszázalékos lesz a kamattámogatás egymillió forintos hitelkártya igénybevételénél, vélhetően ez év második felétől pedig - a tervek szerint - az egymilliót meghaladó, de ötmillió forintnál kisebb értékű hitelkártya esetén háromszázalékos kamatpreferenciát kaphatnak a tagok.

Január 31-ig bezárólag 3500 vállalkozó igényelt kártyát, ebből 2000 darab érvényes kártyát már kiadtak, a fennmaradó 1500 kérelem egy részét elutasították, vagy még folyamatban van a hitelkérelem, illetve hiánypótlásra küldték vissza az igénylőnek. A program indulásakor a kérelmek felét elutasították, de mostanra az arány kedvezőbbé vált: az igénylések 70 százalékát elfogadják.

Az igénylők 90 százaléka egymillió forintos kártyát kért, mindössze tíz százalékuk igényelt 500 ezer forintosat. Bár a kártyarendszerrel kapcsolatos tapasztalatok kedvezőek, nem minden vállalkozás tudja azt igénybe venni. Ugyanis egy 2001. novemberi kormányrendelet értelmében a szállítmányozási ágazat, valamint a közvetlen exportra termelő tevékenységet végzők csak meghatározott címen részesülhetnek állami támogatásban. Ez nagyon szűk körben érvényesül, normális üzletmenethez ez nem vehető igénybe - hangzott el a tájékoztatón.