Új szabadkereskedelmi övezet létesítését jelentette be a haderők hagyományos ünnepén Vlagyimir Putyin orosz elnök Fehéroroszország, Kazahsztán és Ukrajna elnökével közösen - jelenti a Reuters. Mind a négyen kijelentették, hogy az új csoportosulás, amelyet szeptemberre valósítanak meg, nem lép a FÁK helyébe, és nem lesz azon belül négytagú testület. A FÁK laza csoportosulás, amelyet sokan azzal vádolnak, hogy nem hajtja végre sok száz határozatát a politikai és gazdasági egységről.

Lukasenko, akit Nyugaton az ellenzéke elfojtásával vádolnak, szorosabb együttműködést követelt. "Nagyobb szabadságot kell adnunk áruink mozgásának. Megértettük, hogy csak saját országunknak és népünknek kell hasznára lennünk, és minden lehetséges eszközzel védenünk kell piacainkat." Putyin kijelentette, más országok szabadon csatlakozhatnak az övezethez.

Az Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból álló Független Államok Közösségének megalapítása 1991-ben heteken belül Mihail Gorbacsov lemondásához és a Szovjetunió összeomlásához vezetett. De az érdekek különbözősége és egyes államok függetlenségi törekvése következtében a közösség szerepe másodlagossá vált az ismételt újraélesztési kísérletek ellenére.

A szovjet emberek körében egykor népszerű ünnep napja a kommunizmus bukása után a szovjet intézmények iránti nosztalgiát élesztő alkalom minden évben. Tavaly újra hivatalos ünnep lett.