Kevés változás várható az európai uniós csatlakozás miatt Magyarországon - írja az MTI. Király László György, az adóhivatal elnöke a Menedzserek Klubjának keddi rendezvényén elmondta: az EU-n belül az egységesítés jó ütemben halad, azonban az adózás kivétel ez alól, mivel az eljárási rendeket, a bizonylatolást és az adómértéket is nemzetek maguknak szabályozhatják.

Ugyanakkor azoknak a kereskedőcégeknek, amelyek az unió tagországain belül akarnak eladni, illetve vásárolni, még az idén regisztráltatniuk kell adószámukat. Csatlakozniuk kell ugyanis az egész unióra kiterjedő nyilvántartáshoz, amely feljogosítja őket, hogy importáljanak az unión belülről. Az áfát jelenleg is mindig a felhasználó országban, vagyis az importnál kell megfizetni a vámmal együtt. A határok eltűnésével azonban megszűnik ez a forma. Ezért az unión belüli importnál tételesebb elszámolásra kell felkészülni az érintett vállalatoknak. Ugyanakkor az egyszerűsített vállalkozói adó fenntartásáról várhatóan helyben lehet majd dönteni.

Az unió részéről maximum azt fogják kérni, hogy becsüljék meg, mennyi az átalányadó miatt kiesett áfa összege, amivel korrigálni kell az éves általános forgalmi adó nagyságát - mondta az elnök. Erre azért van szükség, mert az uniós hozzájárulás egy részét az áfa nagysága alapján fizetik a tagországok - tette hozzá.