Meglepő és érdekes fordulat, még jó is kijöhet belőle. Ekként kommentálta az egyik, neve elhallgatását kérő külügyi illetékes Medgyessy Péter miniszterelnök hétfői bejelentését, amely szerint európai uniós tárca nélküli miniszteri poszt létrehozására szánta el magát, és a feladatra Juhász Endre főtárgyalót kérte fel. Az első reagálásokból az is kitűnt, hogy már igencsak a levegőben lógott a változás, hiszen a csatlakozási szerződés április 16-i aláírásától Magyarországnak minden uniós fórumon aktív megfigyelőként hatékonyan kell képviseltetnie saját érdekeit. Lapunk értesülése szerint a miniszteri posztra esélyes Juhász Endrét Balázs Péter integrációs államtitkár követheti a brüsszeli magyar EU-misszió élén.

A május 15-étől hivatalba lépő új tárca nélküli miniszter segítene a csatlakozási felkészülésben, előkészítené az ehhez szükséges kormánydöntéseket, s ellátná a területfejlesztési és a nemzeti fejlesztési tervvel foglalkozó államtitkárság felügyeletét is. Úgy tudjuk, hogy az elképzelés egybeesik Kiss Péter kancelláriami-niszter profiltisztítási elképzeléseivel is.

Érdeklődésünkre, hogy adott esetben mely feladatok kerülhetnek el a külügyi tárcától, Tóth Tamás szóvivő tömören ennyit válaszolt: "A Külügyminisztérium általános koordinációs felelőssége Brüsszel irányában változatlan marad, a leendő tárca nélküli miniszterre az EU-tagságra való felkészülés, az uniós beilleszkedés, továbbá a belső államigazgatási egyeztetés egyes kérdéseinek megoldása vár."

Szent-Iványi István, az Országgyűlés integrációs bizottságának elnöke emlékeztetett rá: januárban több alkalommal felvetette, hogy a kormányban is legyen képviselője az európai ügyeknek, de akkor javaslata nem talált meghallgatásra. "Úgy látszik, mostanra megszületett a felismerés" - jegyezte meg. Egyúttal hangsúlyozta, hogy tárcaérdekektől független, felkészült szakembernek tartja Juhász Endrét, ugyanakkor megfontolásra ajánlotta, hogy szakértő helyett inkább politikus töltse be ezt a posztot. Kérdésünkre, hogy tárgyal-e az ügyről keddi ülésén az integrációs bizottság, kitérően válaszolt. "Előbb koalíciós egyeztetésre kell sort keríteni, csak utána kerülhet a bizottság, majd a parlament elé a miniszterelnök kezdeményezése" - adta értésre Szent-Iványi.

Juhász Endre egyelőre kitért a kérdéseink elől.