Prognózisában 60 milliárd forintos deficittel számol a PM az államháztartás márciusi gazdálkodásának eredményéül - tudta meg a Világgazdaság. A teljesülésről készített gyorsmérleget ma este hozza nyilvánosságra a tárca, vagyis akkor már pontosabb adatok is hozzáférhetők lesznek. Amennyiben az elmúlt hónap a PM várakozásainak megfelelően alakult, akkor a büdzsé deficite 268 milliárd forintig emelkedett, ez az éves előirányzat harmadát jelenti. A tárca márciusra vonatkozó prognózisa nagyjából megegyezik az elmúlt év azonos időszakának eredményével, míg 2001-ben közel nullszaldóval, mindössze 3 milliárd forintnyi hiánnyal zárta az év harmadik hónapját a büdzsé. Márciusban főleg az áfabevételek alakulása lehet érdekes a központi költségvetés bevételi oldalán, míg a kiadásokat a negyedévente ütemezett társadalombiztosítási hozzájárulások emelik.

A költségvetési előirányzatok teljesítését egyébként a vártnál jobbnak minősítette László Csaba pénzügyminiszter az MSZP-frakció vezetésével folytatott megbeszélésen.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a 2004-2006 közötti időszak költségvetési lehetőségei között külön figyelmet kell fordítani az önkormányza-tok feladatainak ellátásához szükséges források biztosítására, az EU-csatlakozással párhuzamosan a magyar vállalkozások lehetőségeinek alakulására, a mezőgazdasági termelők helyzetének stabilizálására és a sorkatonaság megszüntetéséből adódó pénzügyi kötelezettségek teljesítésére. (VG)