Az ország több megyéjében is demonstrációra készülnek a sertéstartók a romló értékesítési feltételek és a felvásárlási árak csökkenése miatt. A lajoskomáromi gazdakörök tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy tiltakozást szerveznek Fejér megyében, a 64-es főúton. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tájékoztatása szerint megmozdulások várhatók Tolnában, Komárom-Esztergomban és Békésben, de feszült a helyzet Győr-Moson-Sopronban, Vasban, Hajdú-Biharban és Csongrádban is. (Békésben már az elmúlt napokban is demonstráltak a gazdák.)

A feldolgozók egy része soknak tartja a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) által bevezetett, 265 forintos kilónkénti átlagárat, ezért nem vesz sertéseket. Mások pedig - megkerülve a szabályozást és kihasználva a fokozódó piaci problémákat - jóval olcsóbban, 190-200 forintos kilónkénti áron vásárolnak. Termelői felmérések szerint mára 80 ezer darabos sertéstöbblet alakult ki az országban, ezért az FVM-nek azonnali intézkedéseket kell hoznia.

Az agrártárca gyors megoldást igyekszik találni a sertéstartók gondjaira - reagált tegnap az MTI-nek Németh Imre agrárminiszter. Bejelentette, hogy az FVM kilónként 20-25 forinttal, összesen 85-90-re emeli az élő sertések kilónkénti exportszubvencióját. Értesüléseink szerint a tárca fontolgatja, hogy támogatást léptet életbe a hasított sertések kivitelére is. Több érdekképviselet ugyanakkor azt is sürgeti, hogy intervenciós állami felvásárlással vonja ki a 80 ezer darabos többletet a piacról. E mennyiség egyébként a húsipar egyheti vágásszámának felel meg. (VG)