Várhatóan nem kell lecserélni közvetlenül az uniós csatlakozást követően a jelenleg használt magyar személyi és úti okmányokat, de Brüsszelben már megkezdték az előkészületeket az egységes uniós útlevelek és személyi igazolványok kidolgozására, amelyeket elfogadásukat követően valamennyi tagállamnak be kell majd vezetnie.

Mint Sárdi Erika, a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának főosztályvezetője elmondta: az 1998. szeptember 1-je után kiadott útlevelek már megfelelnek az EU jelenlegi technikai és okmányvédelmi előírásainak, míg az ezt megelőzően kiadott útlevelek érvényessége legkésőbb ez év szeptemberében lejár. Az utóbbiak érvényessége már nem hosszabbítható meg, helyettük új okmányokat kell készíttetni, így közvetlenül az EU-csatlakozást követően nem kell nagyobb számú útlevelet lecserélni.

Javában folyik viszont egy olyan egységes uniós úti okmányra vonatkozó szabályozás kidolgozása, amely azonos kinézetű, illetve egységes adattartalommal és biztonsági elemekkel ellátott útlevelek kiadását írná elő a tagok számára. Bár erről még hivatalos döntés nincs, az uniós útlevélcsaládot várhatóan 2005-től tervezik bevezetni a tagállamokban.

Hasonló a helyzet a személyi igazolványok kapcsán. Az EU ezzel összefüggésben is megfogalmazott bizonyos egységes elvárásokat, amelyeknek az új, lakcímnyilvántartó kártyával együtt kiadott magyar személyi okmányok is megfelelnek. A 2001. január 1-je előtt kiadott személyik nem felelnek meg a brüsszeli előírásoknak, azonban ez várhatóan nem jelent azonnali okmánycsere-kötelezettséget.

A régi személyi igazolványok azonnali lecserélésének már csak azért sem lenne sok értelme, mert az unió ezen a téren is egységesítést szeretne. Az egységes uniós személyi igazolványokra vonatkozó szabályozás kidolgozása szintén megkezdődött, s ezeket Brüsszel tervei szerint 2006 januárjától vezetnék be a közösség tagállamaiban. (NIG)