Gyorsan lehúzhatják a rolót a versenyképes beruházások támogatására meghirdetett pályázaton. Ugyanis a keret 18,7 százalékára érkezett már igény.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) február 17-én hirdette meg a Smart Hungary négy idei tenderét. Közülük a legnagyobb támogatási kerettel, mintegy 3,393 milliárd forinttal az évek óta népszerű, a versenyképes beruházások segítésére kiírt pályázat startolt. A tárca adatai szerint a múlt hét végéig kilenc anyagot adtak be. Ezek össztámogatási igénye meghaladja a 633 millió forintot. A tenderen maximum százmilliós dotáció nyerhető, és a tárca szerint 40-50 a támogatottak várható száma.

Szakmai körökben attól tartanak, hogy a meghirdetett szeptember 30-i határidő előtt leállhat a versenyképes beruházások támogatási pályázatának a befogadása, ami a keret kimerülése esetén következhet be. Tavaly a tárca forráshiány miatt 42 alkalmasnak minősített versenyképes invesztíció pályázati támogatását utasította el az év végén. Ezek össztámogatási igénye 3,5 milliárdot tett ki. A pályázók 17 milliárd forint beruházást és több száz új munkahely teremtését vállalták volna, ha jut pénz a projektjeikre.

Egyébként szakmai szervezetek már a pályázatok kiírásakor jelezték, hogy keveslik az azokra fordítható keretet. Annál is inkább, mert a Smart Hungary alapját képező befektetésösztönzési célelőirányzat 2003. évi 15,6 milliárdos keretéből (aminek 70 százalékos túlköltési lehetősége is van) mindössze 4,8 milliárd forint jut a négy pályázat támogatására.

A korszerű menedzsmentrendszerek segítésére - melynél az elnyerhető összeg 600 ezer és 1,6 millió lehet - eddig 19 pályázatot nyújtottak be. Az ezek által igényelt közel 27 millió forint a kiíráskor rendelkezésre álló 320 milliónak a 6,8 százaléka. A GKM szerint a támogatott pályázatok várható száma 150-200.

Nem nyújtottak viszont még be egy pályázatot sem a Smart Hungary jegyében meghirdetett másik két tenderre. A logisztikai központok és ipari parkok szolgáltatásainak dotációs kerete 500 millió forint. A regionális vállalati központok kialakítására szóló kiírás össztámogatási kerete pedig 600 millió forint.