A nemzeti lakásprogram állt a budapesti társasházi közös képviselők fórumának középpontjában. Demszky Gábor főpolgármester kifejtette: az államnak nemcsak a lakásépítések támogatásában, hanem a városrehabilitációban és a panelprogramban is szerepet kell vállalnia.

Budapesten kétszázezer panellakás van, a fővárosiak 28 százaléka, mintegy ötszázezer ember él lakótelepeken. A különböző paneltípusok felújítása eltérő műszaki, pénzügyi és szociális megoldásokat követel, ezért a főváros kísérleti programokat indít.

A városrehabilitációs program keretében az elmúlt hét évben a fővárosi önkormányzat 11 milliárd forintot fordított lakóépület-felújításra, s ez a kerületek és a tulajdonosok ráfordításaival együtt 25-30 milliárdos beruházást tett lehetővé. Az idei pályázatra május 5-ig lehet jelentkezni. A főpolgármester elmondta: a budapesti épület- és lakásállománynak csak néhány százaléka felel meg az uniós elvárásoknak. A jelentősebb előrelépéshez százmilliárdokra van szükség, s ennek biztosítása csak a kormányzat és a magánszféra szerepvállalásával képzelhető el.

Megkezdődött a lakásszektorral kapcsolatos törvények módosításának előkészítése, a javaslatok ősszel a parlament elé kerülnek - jelentette be Csabai Lászlóné. A lakásügyi kormánymegbízott hangsúlyozta: az állami szerepvállalás mellett nagy reményt fűznek az uniós támogatásokhoz. A pályázatokon a főváros jó eséllyel indul. (VG)