A közúti áru- és személyszállító vállalkozások EU-integrációra történő felkészítésének összehangolásáról együttműködési megállapodást írt alá tegnap Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Dittel Gábor, a több mint 4200 közúti közlekedési szolgáltató vállalkozást tömörítő NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A csatlakozás a fuvarozók számára a lehetőségek növekedésével jár - mondta Csillag István -, hiszen a fuvarengedélyek megszűnésével korlátozás nélkül léphetik át a határokat. A lehetőségek kihasználása azonban csak összefogással, összehangolással lehetséges - fogalmazott a miniszter. A megállapodásról szólva elmondta, azt célozza, hogy a magyar fuvarozók felzárkózása, versenyképessége segítése érdekében közösen használják ki a felkészülésre hátralévő egy évet. Az együttműködés keretében a szaktárca folyamatosan biztosítja az érdekképviselet részére a szakmai szabályozási koncepciókkal és jogszabálytervezetekkel kapcsolatos érdemi véleménynyilvánítási lehetőséget.

Dittel Gábor szerint az együttműködés nem zárul le a csatlakozáskor, ez csak az első szakasz. Szólt arról is, hogy néhány területen lassúbbak lehettünk volna. Példaként említette a Széchenyi-kártya fenntartását a csatlakozásig a nemzetközi tevékenységet végzők számára is, valamint a vezetési és pihenőidő szabályozását. A megállapodás kapcsán - mondta - a NiT Hungary vállalja, hogy információs kiadványában webhonlapján és rendezvényein rendszeresen tájékoztatja tagjait a kormányzat szakmai törekvéseiről, valamint az EU-integrációval kapcsolatos feladatokról.

Újságírói kérdésre válaszolva a Csillag István miniszter nyitottnak nevezte a tárcát más közúti fuvarozói érdekképviseletekkel való megállapodásra is.