Országos demonstrációt tartanak a sertéstermelők, ha Németh Imre agrárminiszter két héten belül nem hoz megfelelő piacstabilizáló intézkedéseket - döntött tegnap a gazdálkodói érdekképviselet. A termelők tegnapi ülésükön bizottságot bíztak meg azzal, hogy az FVM vezetőjével közvetlenül tárgyaljon. Nem tartják ugyanis megfelelőnek a tárca eddigi lépéseit, és kifogásolják, hogy a májustól esedékes ágazati szabályozásról semmilyen információval nem rendelkeznek.

A gazdák az elmúlt napokban már több spontán megmozdulást is szerveztek a túltermelés és a romló értékesítési lehetőségek miatt. Az okoz alapvető gondot, hogy a felvásárlási árak kilónként 30-40 forinttal alacsonyabbak a 285-300 forintra taksált önköltségnél. Ennek oka, hogy a termelői felmérések szerint legalább 80 ezres sertéstöbblet alakult ki az országban, bár az FVM ebből hivatalosan csak 30 ezret ismer el.

A tárca a napokban növelte az élő sertések exporttámogatását, és kilónként 150 forintos rendkívüli szubvenciót helyezett kilátásba a félsertések kivitelére, de a gazdák szerint ezzel sem oldotta meg a problémákat. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára közölte: az élő sertések pluszdotációja várhatóan csak 10-15 ezerrel csökkenti a felesleget, a félsertések exporttámogatása pedig több hét múlva léphet csak hatályba. Ezért a termelők azonnali intervenciós felvásárlást és támogatott közraktári hústárolást sürgetnek, illetve minimális felvásárlási ár meghatározását szorgalmazzák. Megítélésük szerint az ágazatban mára 40-50 ezer munkahely került veszélybe. Megszűnésükkel az állatállomány is jelentősen csökkenhet, ami később a fogyasztói húsárak 20-30 százalékos drágulását vonhatja maga után.