A rendszerváltás óta eltelt 13 év stabil gazdaságot, stabil demokráciát eredményezett, az integrációban pedig lehetőséget kapunk arra, hogy stabil jövőt lássunk magunk előtt, amelynek igazi haszonélvezője az ifjúság lesz - jelentette ki Szili Katalin házelnök tegnap. Az Együtt az egységes Európáért című rendezvény a lezárása volt a négy parlamenti párt elmúlt öt hónapos kampányának, amelyen több mint száz képviselő vett részt az ország különböző településein. A házelnök sorsdöntő eseménynek nevezte a népszavazást, illetve az egy év múlva esedékes belépést, Mádl Ferenc köztársasági elnök pedig úgy fogalmazott: "Az újjászületés esélyét nem herdálhatjuk el. Lehetnek köztünk véleménykülönbségek, de abban egyet kell értenünk, hogy az európai integráció esélye közös feladatokban kell egyesítse tehetségünket."

A szombati népszavazás és a jövő májusi csatlakozás a harmadik köztársaság polgárainak igazi nagy tette - ezt már Medgyessy Péter miniszterelnök mondta a rendezvényen. A kormányfő szerint lezárult az alkudozás ideje, a feltételekért folytatott diplomáciai küzdelem, amit lehetett, kiharcoltak, s ezért köszönetet mondott elődeinek, Orbán Viktornak, Horn Gyulának, Boross Péternek és a néhai Antall József miniszterelnöknek is. Medgyessy Péter is úgy fogalmazott, hogy a döntés nemzeti érdek, amely az országhatáron kívül élő magyarok érdekét is szolgálja. Hozzátette: a jövőre határozott, egyértelmű igent kell mondani.

Kovács László, az MSZP elnöke azt tette mindehhez hozzá: sok évtizedes vágy beteljesítéséhez közeledik az ország, a döntés a magyar választók kezében van, a népszavazás jellege ügydöntő, kimenetele sorsdöntő. A tét ugyanis az, hogy hazánk a nemzeti fejlődés élvonalába kerül-e, vagy kimarad, végleg leszakad. Én az igen pártján állok - fogalmazott Áder János, a Fidesz ügyvezető elnöke. Az uniós csatlakozás nem politikai kérdés, fontosabb ennél, hiszen a döntés személyes életünkre lesz hatással - hangsúlyozta, s kijelentette: a neheze még előttünk áll, ezért nincs mit ünnepelnünk, de van minek örülnünk.